Ekonomické informace 5. 9. 2006

Pohonné hmoty zlevňují. Klienti tří zkrachovalých bank se dočkají dodatečného odškodnění. ČEZ se chystá vyrobit rekordní množství elektřiny. Kopřivnická Tatra bude mít zřejmě nového majitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tatra

Tatra | Foto: Jan Rosenauer

Pohonné hmoty po dlouhé době konečně výrazně zlevňují. Cena Naturalu za poslední týden klesla o třicetník na průměrných 31 korun a 44 haléřů za litr a mírně zlevnila také nafta. Důvodem je podle analytika společnosti Colosseum Štěpána Pírka prognóza zpomalení hospodářského růstu ve Spojených státech, které spotřebovávají nejvíce ropy a benzínu na světě. Tato předpověď příznivě ovlivňuje vývoj tuzemských cen pohonných hmot i v příštích týdnech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírek: Pohonné hmoty

Klienti tří zkrachovalých bank - Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň - dostanou dodatečné odškodnění až do výše čtyř miliónů korun. Počítá s tím novela zákona o zrušení Fondu národního majetku. Vstoupila v platnost poté, co prezident Václav Klaus nechal uplynout patnáctidenní lhůtu, kterou mu Ústava poskytuje pro podpis či vrácení zákona Poslanecké sněmovně. Podle odborníků České bankovní asociace ale zákon obsahuje vedle nepřípustného principu retroaktivity rovněž významné právní vady.

Energetická společnost ČEZ počítá s tím, že v příštím roce vyrobí rekordní množství elektřiny. Důvodem je obrovská poptávka, kterou přinesla nedávno skončená druhá velkoobchodní aukce elektřiny. Podle obchodního ředitele firmy Alana Svobody proto bude ČEZ místo vývozu do Německa a Rakouska směřovat dodávky na tuzemský trh.

Kopřivnická automobilka Tatra zřejmě přejde do nových rukou. Majoritní podíl, který teď patří americké firmě Terex, by měla koupit společnost dosavadního člena dozorčí rady Tatry Alana Ronalda Adamse. Fúzi Tatry s jeho firmou Blue River už povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Společnost Blue River podle svého mediálního zástupce Vladimíra Bystrova ale zatím nechce prozradit, jaké má s automobilkou další plány, protože celá transakce ještě není u konce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bystrov: Tatra

Tatra se po pádu východních trhů několikrát ocitla na prahu bankrotu, loni už ale potvrdila, že se její hospodaření zlepšuje.

Cestovní kanceláře letos v létě prodaly rekordní počty zájezdů do ciziny. Podle odhadů by letos mělo v létě do zahraničí vycestovat přes 2,9 miliónu českých turistů, tedy asi o pět procent více než loni. Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka k tomu přispívá zejména naše rostoucí životní úroveň.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: Zájezdy

Chovatelé ovcí se dnes sjedou do Podlesí u Valašského Meziříčí na aukční trh plemenných beranů. Nabídnou na něm k prodeji přes 20 kusů dojného východofríského plemene, které je na Valašsku značně rozšířeno. Obdobné aukční trhy se jinde v Česku nekonají, na Valašsku mají více než třicetiletou tradici.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme