Ekonomické informace 5. 9. 2007

Rakousko nám postupně otevře svůj pracovní trh. Energetická společnost ČEZ už odkoupila více než polovinu plánovaného objemu vlastních akcií. Slováci utrácejí a ekonomice našich východních sousedů se proto daří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Rakousko nám postupně otevře svůj pracovní trh. Do roku 2009 chce připravit seznam profesí, ve kterých mají nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Tato místa by pak mohli obsadit obyvatelé zemí, které do Evropské unie vstoupily v roce 2004.

Pootevření pracovního trhu vybraným odborníkům dříve oznámilo i Německo. Situaci shrnuje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sezemský: Otvírání pracovních trhů

Energetická společnost ČEZ už odkoupila více než polovinu plánovaného objemu vlastních akcií. Získala tak pět procent ze základního kapitálu. Akcie ČEZ reagovaly na tuto zprávu ztrátou asi jeden a půl procenta a mírný propad může podle Jana Pavlíka z Wood and Company pokračovat i dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pavlík: Akcie ČEZ

Kotační výbor pražské burzy rozhodl o přijetí nové emise akcií společnosti AAA Auto Group k obchodování na hlavním trhu. AAA Auto vstoupí na burzu jako první firma letos a stane se teprve čtvrtou společností v tuzemsku, která získá kapitál úpisem akcií.

Slováci utrácejí a ekonomice našich východních sousedů se proto daří. Ve druhém čtvrtletí letošního roku zrychlila tempo růstu na 9,4 procenta. Země si tak drží pozici jedné z nejrychleji rostoucích ekonomik ve střední a východní Evropě. Podle Petra Dufka z ČSOB jsou za dobrými výsledky slovenského hospodářství velká spotřeba domácností a zahraniční investice.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Růst slovenské ekonomiky

Svět stále více investuje do obnovitelných zdrojů energie. Zatímco loni to bylo zhruba 100 miliard dolarů, do deseti let to má být už 750 miliard dolarů. Jak vyplývá z průzkum poradenské společnosti Ernst & Young, nejvíce investují USA, za které se k Indii a Španělsku protlačila Velká Británie. Její vláda k tomu přispěla vydáním Bílé knihy o energetice, která obnovitelné zdroje energie staví do centra zájmu budoucí státní energetické politiky.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme