Ekonomické informace 5. října 2004

Skoro třetina Čechů se bojí, že se jejich životní podmínky v budoucnu zhorší. Českým bankám se nelíbí myšlenka, že by státní podporu novomanželským půjčkám měla distribuovat jen jedna jediná banka. Agentura CzechTourism oznámila, že bude zveřejňovat své dodavatele i ceny za jejich služby. Slovenské vládní koalici se na čtvrtý pokus podařilo dohodnout na návrhu státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lidé na mostě

lidé na mostě | Foto: Jan Rosenauer

Skoro třetina Čechů se bojí, že se jejich životní podmínky v budoucnu zhorší. Vyplývá to z šetření Centra pro výzkum veřejného mínění. Současný stav české ekonomiky se podle Čechů za poslední dva roky podstatně zhoršil. Zhruba 53 procent lidí považuje současnou ekonomickou situaci země za špatnou, začátkem roku 2002 to bylo 37 procent. Vysvětlení přidává analytik centra Jan Červenka.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Červenka: Češi o ekonomice

Českým bankám se nelíbí myšlenka, že by státní podporu novomanželským půjčkám měla distribuovat jen jedna jediná banka. Ta by měla vzejít z výběrového řízení. Podle mluvčího Československé obchodní banky Pavla Hejzlara se ale jeho banka případného konkurzu i tak zúčastní.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Hejzlar: Banky a novomanželské půjčky

Agentura CzechTourism oznámila, že bude zveřejňovat své dodavatele i ceny za jejich služby. Kromě toho se chce zúčastnit projektu Viva Etika, který organizuje protikorupční společnost Transparency International. Podle ředitele centrály Davida Gladiše se agentura projektu Viva Etika chce zúčastnit hlavně proto, že v minulosti docházelo v řízení agentury k řadě nedostatků. Kvůli tomu byl také vyměněn management.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Gladiš: CzechTourism

O projektu Viva Etika budeme podrobněji mluvit v Ekonomickém magazínu Radiožurnálu po čtvrt na deset.

Slovenské vládní koalici se na čtvrtý pokus podařilo dohodnout na návrhu státního rozpočtu na příští rok. Strany našly dodatečné rezervy na uspokojení požadavků jednotlivých ministrů tak, aby se nezvýšil plánovaný schodek veřejných financí ve výši 3,8 procenta hrubého domácího produktu. Schodek rozpočtu původně činil 64 miliard korun, nové číslo bude k dispozici až po zpracování na ministerstvu financí.

V Německu během září přibylo dalších 27.000 lidí bez práce, což je horší výsledek, než se čekalo. Podle informací agentury Reuters jsou tak v Německu asi 4 a čtvrt milionu nezaměstnaných.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme