Ekonomické informace 6. 1. 2005

Velké tuzemské banky zrušily některé poplatky za platby na pomoc jihovýchodní Asii. První projekty na obnovu postižených oblastí, které připravují humanitární organizace, dostávají konkrétní podobu. Česko podle ministra financí Sobotky plní svůj slib o snižování schodků veřejných rozpočtů lépe, než si předsevzalo. Poptávka investorů po českých akciích pokračuje. Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod začal vyvážet pivo do Austrálie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

úder vln tsunami v Thajsku

úder vln tsunami v Thajsku | Zdroj: ČTK

Velké tuzemské banky zrušily některé poplatky za platby na pomoc jihovýchodní Asii. Dárci tak mohou zdarma složit peníze v hotovosti na sbírková konta humanitárních organizací zřízená u České spořitelny, ČSOB, Komerční banky či HVB Bank. Bezhotovostní platby na pomoc ale peněžní ústavy nadále zpoplatňují.

První projekty na obnovu postižených oblastí, které připravují humanitární organizace, už dostávají konkrétní podobu. Jak informuje šéf nadace ADRA Vítězslav Vurst, výtěžek z veřejných sbírek poslouží například k obnově zcela zničené školy a rybářské osady v thajské provincii Pchúket.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Vurst: Projekty ADRA v Thajsku

Česko plní svůj slib o snižování schodků veřejných rozpočtů lépe, než si předsevzalo. Tvrdí to ministr financí Bohuslav Sobotka. Schodek loňského státní rozpočtu byl totiž o 21 miliard nižší, než schválila sněmovna. To se samozřejmě odrazí i ve veřejných rozpočtech. Jejich schodek se za loňský rok sníží na úroveň přibližně 4 až 4 a půl procenta hrubého domácího produktu.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Schodek veřejných rozpočtů

Poptávka investorů po českých akciích pokračuje. Hlavní index pražské burzy PX 50 posílil na další historický rekord 1073 body. Největší podíl na tom měl ČEZ, vůbec nejziskovější domácí akcie uplynulého roku. Daří se také mimoburzovnímu akciovému trhu RM-systém. Cenový index PK 30 zdolal poprvé v historii RM-systému hranici 1500 bodů. K nejvíce obchodovaným akciím patřily energetické a uhelné firmy.

Skotská společnost Incline Global Technology Services vybuduje v pražských Letňanech servisní centrum pro opravy LCD panelů notebooků, LCD televizí a plazmových obrazovek. Podle mluvčí vládní agentury CzechInvest Jany Víškové investice v řádu milionů korun do nového areálu v Praze vytvoří až 165 nových pracovních míst.

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod začal vyvážet pivo do Austrálie. Jedenáctistupňový Rebel si tamní obyvatelé mohou koupit v obchodech v Sydney. Pivovar podle svého ředitele Jiřího Huška navázal spolupráci s obchodním řetězcem, který působí i na Tasmánii.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hušek: Rebel do Austrálie

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme