Ekonomické informace 6. 10. 2003

U Městského soudu v Praze dnes proběhne opakované jednání ve sporu o exkluzivitu smluv mezi společností ČNTS a CET21, která vlastní licenci k vysílání televize Nova. ČNTS svého někdejšího partnera žaluje, že porušila smlouvu a žádá, aby se vrátila k výhradní spolupráci s původní servisní organizací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČNTS

ČNTS

Spor vznikl už v roce 1999, kdy se obě firmy po bouřlivém konfliktu rozešli. Investor ČNTS, americká společnost CME už také od České republiky dostala více než 10 miliard korun jako náhradu za zmařenou investici do televize Nova.

Český Telecom dnes začne vyplácet hrubou dividendu 57 korun 50 haléřů na akcii. Celkem tak vyplatí 18 a půl miliardy korun. Nárok na dividendu mají akcionáři, kteří akcie vlastnili 27. června. Potvrdil to mluvčí Telecomu Vladan Crha.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Crha: Dividenda

Na německé burze jsou od dnešního dne nové zajímavé akcie. Od HypoVereinsbank se oddělila její realitní dceřinná společnost HRE. A její akcie vstupují na burzu samostatně. První reakce na toto rozhodnutí zjišťoval náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Nové akcie

Do konce roku chce vláda připravit tři nové zákony proti šedé ekonomice. Na lepším výběru daní by měly přinést do rozpočtu řádově miliardy korun. Zatím ale přichází stát kvůli šedé ekonomice až o 200 miliard korun ročně. Vyplývá to ze studie, podle níž podíl na stínovém sektoru přiznává každý čtvrtý Čech. Ovšem ekonom finanční skupiny PPF Pavel Kohout si myslí, že šedá ekonomika není tak na závadu. Alespoň v některých zemích je dokonce přínosem - hlavně pro obyvatele.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kohout: Šedá ekonomika

Stát chce příští rok vybrat na daních skoro o 37 miliard korun více než letos. Každý Čech tak státu odevzdá v průměru přes 40 tisíc korun. Daně spolknou téměř čtvrtinu produktu vytvořeného v ekonomice. A spolu se sociálním a zdravotním pojištění lidé odvedou 40 procent HDP. Ve své prognóze to odhaduje ministerstvo financí.

Nové daňové zákony postihnou především drobné a střední podniky. Kamil Vacek, majitel firmy Kiboon Mobile která u nás a na Slovensku distribuuje mobilní telefony firmy Samsung, říká, že přitvrzuje od státu i od konkurence. Přesto zůstává optimistou.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Vacek: Kiboon Mobile

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme