Ekonomické informace 6. 10. 2006

Městský soud v Praze zamítl žalobu ČSOB proti investiční skupině Nomura v takzvané kauze České pivo. Společnost Čepro zvýšila velkoobchodní ceny pohonných hmot o 40 haléřů na litr. Organizace zemí vyvážejících ropu omezí dodávky na přesycený světový trh o milion barelů denně. Zahraniční obchod České republiky se v srpnu zřejmě opět propadl - aktuální data za srpen zveřejní statistický úřad. Pražská burza zahájila nový trh s deriváty, tedy s termínovanými kontrakty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Městský soud v Praze zamítl žalobu ČSOB proti investiční skupině Nomura v takzvané kauze České pivo. ČSOB se domáhala odškodného asi 24 miliard korun. V kauze si nárokovala náhradu za údajné protiprávní vyvedení akcií Plzeňského Prazdroje a Pivovaru Radegast z IPB. ČSOB tvrdila, že Nomura nezaplatila bance za pivovary v hotovosti, ale prostřednictvím transakcí, krytých akciemi IPB. Ty se později staly bezcennými.

Nomura však popřela, že by jednala v rozporu se zákony. Její mediální zástupce Jiří Hrabovský včerejší verdikt označil za další významné vítězství ve sporech spojených s bývalou IPB. Mluvčí ČSOB Milan Tománek tvrdí, že rozhodnutí soudu není tak jednoznačné, a tak se chce banka proti němu odvolat.

V březnu Česká republika prohrála arbitráž, v níž Nomura po státu žádala 40 miliard korun. A v září švýcarský soud zamítl odvolání Česka proti tomuto verdiktu.

Společnost Čepro zvýšila velkoobchodní ceny pohonných hmot o 40 haléřů na litr. Důvodem jsou výpadky několika rafinérských kapacit ve střední Evropě, které se negativně projevily na stavu zásob skladovaných paliv u obchodníků. V současnosti jsou odstaveny rafinérské provozy například v litvínovské části České rafinérské nebo v bratislavském Slovnaftu. Zatímco řidiči jezdící na benzin se zatím mohou radovat ze snížení cen, majitelé aut s dieselovými motory příliš optimistické vyhlídky nemají. Jak vysvětluje analytik Petr Sklenář ze společnosti Atlantik, cena nafty kvůli výrobním problémům spíš poroste.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sklenář: Cena nafty

Organizace zemí vyvážejících ropu omezí dodávky na přesycený světový trh o milion barelů denně, tedy asi o tři procenta. Bude to první snížení těžby v rámci ropného kartelu za více než dva roky. Ceny ropy na zprávu reagovaly vzestupem k 60 dolarům za barel.

Zahraniční obchod České republiky se v srpnu zřejmě opět propadl. Analytici odhadují, že až o 4 miliardy korun. Obchodníci totiž o prázdninách méně vyváželi. Mohou za to ale i vysoké ceny ropy. Přesto bude podle Aleše Michla z Reiffeisenbank zahraniční obchod na konci roku v rekordním přebytku.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Zahraniční obchod

Aktuální data za srpnový zahraniční obchod dnes zveřejní Český statistický úřad.

Elektrárenská společnost ČEZ dnes prodá emisi dluhopisů v objemu 500 milionů eur, tedy asi 14 miliard korun. Uvedl to zdroj agentury Reuters z bankovních kruhů v Londýně. Cenné papíry mají splatnost sedm let.

Pozdě ale přece! Pražská burza zahájila jako poslední v regionu nový trh s deriváty, tedy s termínovanými kontrakty. Zájem investorů byl zatím malý, včera se uskutečnilo jen 12 kontraktů. Spekulanti ale možnost nového obchodování uvítali, protože investováním do derivátů lze dobře vydělat. Navíc podle Libora Winklera ze společnosti RSJ Invest se investor ochuzuje o spoustu zajímavých možností, když obchoduje jen se standardními cennými papíry.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Winkler: Deriváty na burze

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme