Ekonomické informace 6. 11. 2003

Senátem zatím úspěšně procházejí vládní návrhy zákonů souvisejících s reformou veřejných financí. Horní komora už schválila snížení státní podpory na stavební spoření a také nižší nemocenskou v prvních třech dnech nemoci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valdštejnský palác

Valdštejnský palác | Foto: Jan Rosenauer

Na druhou stranu senátoři zvýšili živnostníkům odvody do systému veřejného zdravotního pojištění, odmítli dávat sociální dávky rodičům, kteří nebudou posílat děti do školy, a snížili z pěti na tři procenta sazbu daně z převodu nemovitostí.

Senátem neprošla pouze novela zákona, která ruší jednoduché účetnictví. U drobných živnostníků by jej měla nahradit evidence příjmů a výdajů nutná pro stanovení základu daně z příjmu. Limit má být od ledna šest milionů korun, a to nejen u podnikatelů, ale i lidí, kteří si vydělávají tuto částku z pronájmu domu, nebo uměleckou činností a podobně. Neschválení novely je podle presidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka příznivou zprávou. Řada ustanovení se mu totiž na ní nelíbila.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Podvojné účetnictví

Vláda chce, aby vysokoškolské vzdělání bylo podmínkou pro činnost daňových poradců. Zatím jim stačila maturita. Návrh zákona, který ministři brzy pošlou do parlamentu by měl začít platit od 1.května příštího roku, kdy vstoupíme do Evropské unie. Ta vysokoškolský diplom na daňových poradcích požaduje. Poradci ale za to mohou dočasně působit i v jiných členských zemích než ve své domovské. Českým poradcům, kteří už oprávnění mají anebo je dostanou do května příštího roku, nikdo licenci neodebere. Budou se ale muset podle Jidřicha Marka z Úřadu vlády smířit s jedním omezením.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Marek: Daňoví poradci

Ministři schválili také změnu dohody o vzájemné podpoře a ochraně investic se Spojenými státy, která zpřísní nadstandardní podmínky pro americké investory. Ty jsou totiž zatím lepší než u podnikatelů ze zemí Evropské unie a to si jako budoucí člen společenství nemůže Česko dovolit.

Změna dohody o ochraně investic je politicky sice velmi citlivá, ale Američanům asi budou ještě více vadit plánované sankce Evropské unie na dovoz zboží ze Spojených států. Od března budou americké výrobky v unii zatíženy dodatečným clem. Jeho postupným zvyšováním až na 100 procent chce Evropa Spojené státy donutit k tomu, aby přestaly podporovat své exprotéry. Podle Mojmíra Hampla z České spořitelny jde o další obchodní válku, která ale může skončit ještě dřív, než v březnu začne.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Hampl: Cla na americké zboží

Přes 50 milionů amerických domácností má už měsíc klid od obtěžující reklamy po telefonu. Telemarketingové společnosti mají totiž zakázáno volat na ta telefonní čísla uvedená ve speciálním registru "do not call". Takový je nový americký zákon a jak dodává naše spolupracovnice Eva Lizcová, porušovat paragrafy se ve Spojených státech nevyplácí. Pokuty totiž bývají vysoké.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Lizcová: Stop obtěžujícím reklamám

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme