Ekonomické informace 6. 11. 2006

ČSOB žaluje stát o sedm a půl miliardy korun. OPEC chce znovu snížit těžbu ropy, je prý příliš levná. Chemopetrol a Česká rafinérská sníží čistý zisk. Microsoft navázal spolupráci s Novellem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

ČSOB zažalovala stát o sedm miliard a 600 miliónů korun za takzvané pohledávky s právní vadou. Jde o pohledávky, které musela převzít z České konsolidační agentury - zpravidla na základě arbitrážních nálezů. Píše o tom dnešní týdeník Euro. Právníci ČSOB kromě zmíněné žaloby připravili podle týdeníku také podnět k Ústavnímu soudu, kterým se domáhají změny zákona o rozhodčím řízení v těch paragrafech, kvůli kterým banka prohrála spory s konsolidační agenturou.

Ropa za 60 dolarů za barel je příliš levná a nejspíš bude potřeba dál snížit těžbu. To je vzkaz Organizace zemí vyvážejících ropu. Přitom už v říjnu kartel OPEC snížil těžbu o milión a 200 tisíc barelů denně - stále ale není jasné, kolik členů se dohodou opravdu řídí. Navzdory snížení produkce se totiž cena ropy nezvyšuje a v první reakci na rozhodnutí kartelu začala dokonce klesat. Další schůzka OPECu je naplánovaná na 14. prosince.

Provozní odstávky ve společnostech Chemopetrol a Česká rafinérská sníží čistý zisk Unipetrolu o 400 miliónů korun. To je skoro 12 procent letošního očekávaného zisku. V České rafinérské drží Unipetrol 51 procent akcií, Chemopetrol ovládá celý. Podle analytika společnosti Atlantik finanční trhy Petra Nováka ale tato skutečnost neovlivní v dalších dnech cenu akcií firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák: Cena akcií Unipetrolu

Americké softwarové společnosti Microsoft a Novell se dohodly na spolupráci. Otevřený software Linux by tak měl být kompatibilní s operačním systémem Windows od Microsoftu. Firma tak mění přístup k výrobcům otevřeného softwaru. Ten je pro uživatele zdarma a programátorům umožňuje volný přístup, pozměňování a doplňování funkcí. Co za změnou postoje firmy Billa Gatese zřejmě stojí, vysvětluje šéfredaktor serveru Lupa.cz Aleš Miklík.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Miklík: Spolupráce Microsoftu a Novellu

Firmy nás masírují už od října vánoční reklamou, obchody se začínají plnit vánočním zbožím a lidé začínají k velké radosti obchodníků pořádně utrácet. A nejen v kamenných obchodech, ale i na internetu. Jak nám potvrdil ředitel společnosti Vltava stores Josef Suchánek nejvíce zboží přes internet se prodá na přelomu listopadu a prosince. A už teď je zájem úplně o všechno

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Suchánek: Předvánoční prodej na internetu

Ruku v ruce s nákupy jde také rostoucí zájem o spotřebitelské úvěry. Jenomže ekonomové odhadují, že 10 až 20 procent lidí má problémy se splácením. Podle Hlavního ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška si ne každý pořádně rozmyslí, na co si vlastně půjčuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Spotřebitelské úvěry

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme