Ekonomické informace 6. 12. 2007

Poslanci dnes budou jednat o zachování snížené sazby daně z přidané hodnoty od Nového roku. Internetové bankovnictví České spořitelny včera opět postihl výpadek. Kauza tendrů Lesů České republiky za 11 miliard korun má další pokračování. Lednové zvýšení spotřební daně na cigarety se projeví zdražením cigaret v obchodech zřejmě v dubnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

O zachování snížené sazby daně z přidané hodnoty od Nového roku dnes budou jednat poslanci. Mimořádnou schůzi sněmovny nechala svolat opoziční sociální demokracie. ČSSD se nelíbí především to, že dolní sazba DPH se od 1.ledna zvedne z 5 na 9 procent. To podle nich zdraží všechny sociálně citlivé položky. Například potraviny nebo veřejnou dopravu. Sociální demokraté chtějí navrhnout, aby 5 procentní sazba zůstala a nesnižovaly se tolik daně z příjmů firem. Podle občanského demokrata Petra Bratského je návrh ČSSD populistický. Jak uvedl, je totiž běžné, že když dolní sazby daní stoupají, klesají zase potom horní hranice. Podle něj je pro ODS 21 procent daní pro firmy, které by chtěla prosadit ČSSD, pořád hodně.

Přehrát

00:00 / 00:00

P.Bratský: ODS chce snižovat vysoké daně

Internetové bankovnictví České spořitelny včera odpoledne opět postihl výpadek. Systém nefungoval 4 hodiny, zprovoznit se ho bance podařilo k večeru. Důvodem výpadku byla závada na nové aplikaci, kterou spořitelna zaváděla před dvěma týdny.

Kauza tendrů Lesů České republiky za 11 miliard korun má další pokračování. Antimonopolní úřad zatím v první části nových tendrů nenašel žádné chyby. Podle úřadu to ale neznamená, že by měl státní podnik uzavřít smlouvy s lesnickými firmami. Případ ale zdaleka není u konce. Úředníci dosud zamítli jen stížnosti společnosti CE WOOD. Lesnické firmy napadly u antimomopolního úřadu většinu tendrů státního podniku pro roky 2008 až 2010. Jsou podle nich netransparentní a špatně připravené. Předsedu představenstva firmy CE Wood Ivana Doubravu rozhodnutí antimonopolního úřadu nepřekvapilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Doubrava: Kauza tendrů Lesů České republiky

Lednové zvýšení spotřební daně na cigarety se projeví růstem cen cigaret v obchodech zřejmě v dubnu. Odhadují to prodejci. V té době totiž dojdou velkoobchodníkům zásoby cigaret vyrobených v tomto roce. Krabička bude v průměru dražší přibližně o sedm korun.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme