Ekonomické informace 6. 2. 2003

Mezi námi je téměř 9 milionů lidí s mobilním telefonem. To je téměř devět z deseti obyvatel republiky. I když se udržíme na špičce rozvinutých zemí v penetraci - tedy v počtu telefonů na obyvatele - což by i letos mělo být 90 %, zájem bude především o nové služby. České dráhy měly loni ztrátu 2 miliardy a 400 miliónů korun. Podle generálního ředitele Dalibora Zeleného táhne hospodaření do červených čísel osobní doprava.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mobilní telefon

mobilní telefon | Foto: Jan Rosenauer

Mezi námi je téměř 9 milionů lidí s mobilním telefonem. To je téměř devět z deseti obyvatel republiky. Operátoři udávají, že mají 8 milionů a 600 tisíc klientů. Analytik Jiří Soustružník z Patria finance si myslí, že loňský nárůst o milion a 600 tisíc klientů se letos nebude opakovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Soustružník o dalším nárůstu

I když se udržíme na špičce rozvinutých zemí v penetraci - tedy v počtu telefonů na obyvatele - což by i letos mělo být 90 %, zájem bude především o nové služby. Společnost T-Mobile sází na takzvanou komunikaci dvou přístrojů. Díky ní bude možné například odečítat plyn na dálku nebo dohledat ukradené auto. Využívání mobilních technologií bude podle mluvčího Českého mobilu Igora Přerovského s dnešním nesrovnatelné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Igor Přerovský o rozsáhlejším využití mobilních telefonů

V klasických službách včetně internetu je zatím nejúspěšnější Eurotel s téměř čtyřmi miliony zákazníků. Má dokonce více klientů než Český Telecom, protože pevných linek je v provozu jen asi 3 miliony 800 tisíc. Telecom bojuje o zákazníky jak může. Teď představil novou službu - Teleconto. Ta umožňuje volat z kteréhokoli telefonu v republice včetně budky na účet vlastní linky. Jak říká Vladan Crha, provolaná částka bude hrazena z předem určeného telefonního účtu klienta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladan Crha o Telecontu

České dráhy měly loni ztrátu 2 miliardy a 400 miliónů korun. Podle generálního ředitele Dalibora Zeleného táhne hospodaření do červených čísel osobní doprava. Loni využilo služeb železnice jen 175 milionů cestujících.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dalibor Zelený o propadu železniční dopravy

Marii Bohatou vystřídá v čele Českého statistického úřadu bývalý místopředseda této instituce Jan Fischer. Rozhodla o tom vláda. Fischer, kterého Bohatá před časem odvolala kvůli pracovnímu pochybení, musí ještě projít bezpečnostní prověrkou. Radiožurnálu ale už teď řekl, že velmi výrazně vnímá odpovědnost, kterou ho nová funkce zavazuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Fischer o nové funkci

Předcházející šéf úřadu Eduard Outrata, který se výrazně zasadil o nezávislost statistiků, uznává Fischera jako odborníka, který zná jak chod úřadu, tak samotnou tématiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eduard Outrata Fischera uznává

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme