Ekonomické informace 6. 2. 2004

Telecom žádá od státu další peníze za úhradu ztrát z takzvané universální služby. České dráhy se obávají, že nebudou mít dost peněz pro 6 tisíc propuštěných zaměstnanců. Ceny plynu zřejmě od druhého čtvrtletí o několik procent klesnou. Čeští drůbežáři by mohli kvůli zákazu importu drůbeže z Asie prodat víc masa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonní automat

telefonní automat | Foto: Jan Rosenauer

Český Telecom žádá od státu další peníze za úhradu ztrát z takzvané universální služby. Tou je například provoz telefonních linek do vzdálenějších míst v republice, a podobně. Firma už koncem loňského roku zažalovala Český telekomunikační úřad o 4 a půl miliardy korun za neuhrazenou ztrátu v roce 2002. Teď, jak potvrdil mluvčí Vladan Crha, Telecom dopisem vyzval český stát k úhradě dalších tří miliard za universální službu v roce 2001.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Crha: Telecom žádá další úhrady

České dráhy se obávají, že nebudou mít dost peněz pro 6 tisíc propuštěných zaměstnanců. Redukci pracovníků chtějí odstartovat 1. dubna. Sociální program, který by měl lidem částečně nahradit mzdu za roky, které jim budou chybět do důchodu, počítá s částkou 530 miliónů. Stát ale zatím uvolnil jen necelou polovinu a ministerstvo dopravy tuto sumu ještě snížilo na 123 milióny korun. Generální ředitel Českých drah Petr Kousal přesto stále doufá, že stát peníze najde.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kousal: Peníze na sociální program

Ceny plynu zřejmě od druhého čtvrtletí klesnou, a to o několik procent. Předseda Energetického regulačního úřadu Pavel Brychta přitom předpokládá, že podobně se budou ceny vyvíjet po celý letošní rok. Další zlevnění plynu, ale i elektřiny můžeme očekávat od 1. května, jestliže projde koaliční návrh na snížení daně z přidané hodnoty z 22 na 19 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Brychta: Ceny energií

Mlékárny, které exportují svojí výrobu, získají štědrou podporu vývozu od zemědělského intervenčního fondu. Do našeho vstupu do Evropské unie je podle mluvčí fondu Jitky Slukové potřeba vyprázdnit sklady. Nadlimitní zásoby nových členských států totiž podle ní Evropská unie nepříjemně zdaňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sluková: Mléko na export

Čeští drůbežáři by mohli kvůli zákazu importu drůbeže z Asie prodat víc masa. Už teď je prý větší poptávka z Evropské unie. Podle Jolany Procházkové, mluvčí společnosti Agropol, která ovládá 38 procent trhu s drůbežím masem v České republice, firma dá přednost tuzemským odběratelům a až zbylou produkci chce vyvézt do zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Procházková: Prodej drůbeže

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme