Ekonomické informace 6. 2. 2006

Osobní automobily loni v České republice zdražovaly. Česká národní banka čeká pro letošní rok deficit veřejných financí na úrovni 2,2 HDP a o rok později by se měl vyšplhat na 2,8 procenta. Na českém trhu se prodává stále více filmů na DVD nosičích, které tak postupně vytlačují klasické VHS kazety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Do dnešního dne přijímá koncern Unipetrol předběžné nabídky na koupi chemické firmy Spolana. V tendru nabízí celý svůj podíl, což jsou téměř 82 procenta Spolany.

Osobní automobily loni v České republice zdražovaly. Jejich cena je teď o jedno procento vyšší než průměru za Evropskou unii. Podle odborníků za to může posilující koruna, která zdražila vozy v eurech.

Tradičně nejvíce stojí auta v Dánsku, kde je kvůli vysokému zdanění možné koupit auto v průměru o 91 procent dráž než jinde v Evropě. Naopak o osm procent levnější proti eurozóně jsou vozy ve Švýcarsku.

Náš trh je ovšem velmi malý, a tak se snaží prodejci podle Antonína Šípka ze sdružení automobilového průmyslu nabízet řadu akčních nabídek.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Šípek: Prodej automobilů

Česká národní banka čeká pro letošní rok deficit veřejných financí na úrovni 2,2 procenta hrubého domácího produktu a o rok později by se měl vyšplhat na 2,8 procenta. S takovými deficity bychom bez problémů splnili podmínku pro přijetí eura. Ta totiž nepřipouští vyšší schodek než tři procenta HDP.

Ovšem oficiální prognóza ministerstva financí v konvergenčním programu letos stále počítá s deficitem 3,8 procenta HDP. To se nezdá mnohým ekonomům. Tvrdí, že naší ekonomice se velmi dobře daří, takže bychom vůbec žádné schodky mít neměli. Potvrzuje to i Markéta Šichtařová ze společnosti NextFinance.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Deficit veřejných financí

Na českém trhu se prodává stále více filmů na DVD nosičích, které tak postupně vytlačují klasické VHS kazety. První DVD se na českém trhu objevilo v roce 1997 s filmem Kolja a od té doby prodej disků i přehrávačů velmi strmě stoupá. Dnes má tuto technologii k dispozici asi 28 procent domácností, jen za loňský rok se prodej nosičů zvýšil o 21 procent, a to se projevuje i na tržbách prodejců.

Ovšem podle Pavla Borowiece ze společnosti DVD Group komplikují prodejcům i distributorům život pirátské kopie, které jim působí nemalé škody.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Borowiec: Nelegální kopírování DVD

Čína upozornila Evropskou unii, že by na ni mohla podat stížnost u Světové obchodní organizace, pokud Brusel na čínské dovozy obuvi uvalí antidumpingová cla. Napsal to o víkendu čínský list Economic Observer.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme