Ekonomické informace 6. 3. 2001

ČEZ zatím investoval do Jaderné elektrárny Temelín 87 miliard 600 milionů korun, drážní odbory věří slibu vlády, že zajistí peníze na odchodné propouštěných zaměstnanců - takové jsou Ekonomické informace v úterý 6. března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obsluha prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín udržuje výkon reaktoru mezi 28 a 30 procenty nominální hodnoty. Do jaderné elektrárny investovala společnost ČEZ už celkem 87 miliard 600 milionů korun. To je údaj o nákladech výstavby k poslednímu listopadu loňského roku, jak ho uvádí zpráva ministerstva průmyslu a obchodu, kterou zítra projedná vláda.

Odborové sdružení železničářů věří slibu ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly a ministra dopravy a spojů Jaromíra Schlinga, že zajistí 300 miliónů korun pro letošní sociální program Českých drah. Jak řekl předseda sdružení Jaromír Dušek, na ministerské sliby spoléhá i vedení drah. Z této částky by měly dráhy vyplatit odchodné asi třem a půl tisícům zaměstnanců, které chtějí letos propustit. Podle výše platu a dalších podmínek, by propouštění zaměstnanci mohli dostat maximálně 100 tisíc korun.

Na sociálním pojištění dluží některé západočeské podniky české správě sociálního zabezpečení až tři a půl miliardy korun. Podrobnosti uvádí Jana Mertová.

Poslaneckou sněmovnu čeká rozhodování a přeměně Konsolidační banky na Konsolidační agenturu. Protože jde o další osud miliardových pohledávek, které na svá bedra převzal v přeneseném výzmanu stát, dá se čekat ostrá diskuse. Ministerstvo financí je připraveno k jistým ústupkům - například v otázce kontroly nové agentury. Potvrdil to mluvčí ministerstva Libor Vacek.

Komise pro cenné papíry zahájila správní řízení s Investiční kapitálovou společností Komerční banky kvůli možnému porušení zákona o investičních společnostech a fondech, a to u otevřeného podílového fondu IKS Fond. Podle mluvčí IKS Ireny Novákové to nemá a nebude mít vliv na investice klientů, protože účetnictví jednotlivých fondů a IKS je odděleno.

Třinecké železárny sice vyhrály soutěž o koupi hutního areálu v Kladně-Dříni, zatím však nemohou podepsat kupní smlouvu, protože prodej blokuje mnoho let trvající soudní spor. Jaké jsou šance na vyřešení této patové situace, to zjišťoval náš spolupracovník Ladislav Pavlík.

Začíná soumrak největší hudební internetové burzy. Napster už totiž blokuje stahování hudebních souborů z Internetu. Americká společnost, která umožňovala sdílení hudebních souborů ve formátu MP3, se tak snaží splnit požadavek sanfranciského odvolacího soudu, podle kterého musí zastavit stahování souborů chráněných autorskými právy.

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme