Ekonomické informace 6. 3. 2003

O dalším osudu Union banky se rozhodne až příští týden. Dnes je na programu arbitrážní řízení ve sporu mezi Union bankou a Českou národní bankou. Poslanci ODS nepodpoří ani jeden ze dvou vládních návrhů zákonů o státním dluhopisovém programu. Majetek českých domácností v podílových fondech se lopni zvýšil téměř o 60 procent. Daří se také životnímu pojištění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

O dalším osudu Union banky se rozhodne až příští týden. Česká národní banka totiž dala vedení UB čas do 10. března, aby doplnilo návrh na řešení situace. Zaměstnanci Union banky postupně začínají vykonávat všechny činnosti s výjimkou obsluhy klientů. Dnes dojde k arbitrážnímu řízení ve sporu mezi Union bankou a Českou národní bankou. Union banka tvrdí, že ji centrální banka dluží jednu miliardu 800 milionů korun.

Podle generálního ředitele Romana Mentlíka přispěl tento dluh k současné tíživé situaci banky. ČNB ale tuto pohledávku popírá. Její mluvčí Alice Frišaufová nedovede odhadnout, kdy bude znám výsledek řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Frišaufová: Arbitráž ČNB a Union banky

Ani jeden ze dvou vládních návrhů zákonů o státním dluhopisovém programu na úhradu státního dluhu a části letošního rozpočtovaného schodku země, rozhodně nepodpoří poslanci ODS. Konkrétní výhrady upřesňuje poslanec Martin Kocourek na příkladu vládního záměru dluhopisového programu na úhradu státního dluhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kocourek: ODS nepodpoří dluhopisy

Státní příspěvek na koupi nového bydlení financovaného pomocí hypotéky, by lidé mohli opět získat zřejmě na konci dubna či v květnu. Podle ministra pro místní rozvoj Pavla Němce by se výše státní podpory měla pohybovat mezi jedním až dvěma procenty k úrokům z úvěru. U milionové hypotéky by se tak měsíční splátka snížila asi o 500 až tisíc korun.

Majetek českých domácností v podílových fondech se loni zvýšil téměř o 60 procent. Přesto je Česká republika v této formě investování na jednom z posledních míst v Evropě. Kromě Lucemburska a Irska, v jejichž fondech je díky daňovému zvýhodnění extrémně hodně peněz, vykázala loni nejvíce majetku ve fondech Francie. David Marek z Patria on-line se navíc domnívá, že investice do podílových fondů je v dnešní době relativně výhodná.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Investice do podílových fondů

Životnímu pojištění se u nás naopak daří. Jak potvrzuje náměstek České pojišťovny Ivo Foltýn, trh se u nás loni dynamicky zvýšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Foltýn: Nárůst životního pojištění

Plzeňské zastupitelstvo by mělo definitivně schválit prodej pozemku japonskému výrobci klimatizačních jednotek Daikin Airconditioning Central Europe. Jedná se o posledního velkého investora, který zcela zaplní 130hektarovou plzeňskou průmyslovou zónu Borská pole.

Navzdory nepříznivému ekonomickému klimatu v Evropě zvýšila loni belgická finanční skupina KBC Bancassurance čistý zisk o jedno procento na 1miliard 34 milionů eur. Tento výsledek předčil očekávání analytiků. Součástí skupiny je i česká ČSOB.

Argentinský nejvyšší soud zrušil platnost dekretu, který nařizoval přeměnu dolarových vkladů na vklady v argentinské měně peso. Rozhodnutí, které zatím nemá v historii Argentiny obdoby, tak může změnit osudy řady lidí a přimět vládu k náhradě škod. Likvidace dolarových kont byla pro obyvatele velmi nevýhodná, protože vklady se měnily v kurzu 1,4 pesa k dolaru, ačkoli do té doby vláda udržovala kurz jedna ku jedné.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme