Ekonomické informace 6. 4. 2001

Akcie na pražské burze silně zpevnily. ČSOB zaznamenala pokusy o proplacení falešných směnek IPB. Pověřenec hornorakouské vlády viní ČEZ z dumpingu, elektrárenská společnost to však odmítá. Podrobnosti k těmto i dalším zprávám přinášejí Ekonomické informace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza se vzpamatovala z předchozích pětidenních sestupů, kdy klesla až na dvouleté minimum. Akcie silně zpevnily a index PX 50 se zvedl o téměř 4 procenta na 422 bodů. Nejlépe si vedl Český Telecom, který povyrostl o 8,6 procenta.

Československá obchodní banka zaznamenala pokusy o proplacení většího počtu falešných směnek akceptovaných Investiční a Poštovní bankou. Upozorňuje proto klienty, aby směnky nekupovali a neobchodovali s nimi, dokud si neprověří jejich pravost v pobočkách ČSOB. Upřesňuje Pavel Hejzlar z tiskového odboru banky.

ČEZ vyváží elektřinu za dumpingové ceny. Tvrdí to Radko Pavlovec, pověřenec hornorakouské vlády pro otázky jaderných zařízení. Průměrná vývozní cena elektřiny podle něho loni klesla o 40 procent proti roku 1997.

ČEZ Pavlovcovo tvrzení o dumpingových cenách popírá. Mluvčí Ladislav Kříž tvrdí, že vývozní ceny se dají srovnat s některými cenami pro domácnosti a že na vývozech ČEZ neprodělává.

Vláda posoudí návrh ministerstva financí prodat pohledávku za Ruskem firmě Falkon Capital. Jako jediná z osmi zájemců o deblokaci ruského dluhu splnila podmínky ministerstva.

Majetek Penzijního fondu Viva, který je v likvidaci, v žádném případě nepostačuje na plnohodnotnou výplatu vkladů všech vkladatelů. Potvrzuje to likvidátor fondu Lee Louda.

Hospodářská komora České republiky zve podnikatele, zejména malé a střední firmy, na seminář o obchodování s arabskými zeměmi. Spolu s česko-arabskou obchodní komorou ho pořádá 18. dubna.

Průměrná cena ropy by příští rok mohla spadnout na pouhých 17 USD za barel z nynějších dvaceti šesti. Tvrdí to analytik investiční banky Dresdner Kleinwort Wasserstein Mehdi Varzi, který platí za jednoho z nejuznávanějších odborníků na ropném trhu. Argumentuje tím, proti politice členů Organizace zemí vyvážejících ropu bude stát hospodářské zpomalení v řadě vyspělých zemí světa, které s sebou ponese růst zásob a tudíž pokles ceny.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme