Ekonomické informace 6. 4. 2004

Ministerstvo financí ode dneška rozšiřuje počet linek, na kterých můžeme získat informace o změnách v zákonu o dani z přidané hodnoty. Odboráři chtějí navrhnout vládě, aby část peněz na podpory v nezaměstnanosti využila na příspěvky na dopravu a bydlení. Malé a střední podniky budou mít další šanci jak dosáhnout na úvěry. Na meziročních 12 procent zpomalila růst stavební výroba v únoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo financí ode dneška rozšiřuje počet linek, na kterých můžeme získat informace o změnách v zákonu o dani z přidané hodnoty. Na obecné dotazy budou odpovídat i krajská finanční ředitelství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marek Zeman o výsledcích linky

Zhodnotil včerejší aktivity informační linky, která od začátku týdne začala fungovat na ministerstvu financí, jeho mluvčí Marek Zeman. Průměrná doba hovoru byla 5 až 10 minut. Existuje také speciální linka pro podnikatele. Všechna potřebná čísla najdete na internetových stránkách ministerstva financí.

Odboráři chtějí navrhnout vládě, aby část peněz na podpory v nezaměstnanosti využila na příspěvky na dopravu a bydlení. Lidé bez místa by tak mohli dojíždět za prací do jiných regionů, kde je více nabídek. Odbory hodlají tento i další své návrhy ke snížení rekordní nezaměstnanosti představit 13. dubna tripartitě.

Návrhy odborářů by ale k řešení nezaměstnanosti podle ekonomů příliš nepřispěly, protože problém je mnohem širší; navíc by mohly při praktickém uplatňování přinést potíže. Byl by snadno zneužitelný a znamenal by vysoké administrativní zatížení.

Malé a střední podniky budou mít další šanci jak dosáhnout na úvěry. Podle generálního ředitele Českomoravské záruční a rozvojové banky Ladislava Macky banka otevírá program pro podniky do padesáti zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Macka o programu ČMZRB

Na meziročních 12 procent zpomalila růst stavební výroba v únoru. Takové výsledky očekává ekonom Raiffeisen Bank Miroslav Brabec. Podle něj ale trh očekává výsledek ještě o jedno procento nižší. Stejně jako v lednu prý stavební výrobu brzdilo chladné počasí. Přesné výsledky vývoje stavební výroby v únoru má dnes zveřejnit Český statistický úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Brabec o stavební výrobě

Americký dolar pokračuje ve strmém růstu. Včera podražil až na 27 korun dvacet. Za jeho posilováním stojí podle hlavní ekonomky Volks Bank Markéty Šichtařové spekulace o lepšícím se stavu hospodářství Spojených států. Růst americké ekonomiky by prý mohl znamenat také zvyšení úrokových sazeb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Markéta Šichtařová o růstu dolaru

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme