Ekonomické informace 6. 4. 2005

Vláda by dnes měla rozhodnout o prodeji Českého Telecomu. Smlouvu o nákupu 12 nových letadel podepíší večer České aerolinie s evropskou firmou Airbus. Elektrárenská společnost ČEZ koupí od rumunské vlády většinový podíl v distribuční společnosti Electrica Oltenia za 151 milion eur. Čeští živnostníci mají jen velmi malý zájem o zvýhodněné úvěry Evropské investiční banky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Telecom

Český Telecom | Foto: Ceny Thálie

Vláda by dnes měla rozhodnout o prodeji jednapadesáti procent akcií Českého Telecomu. Dá se předpokládat, že potvrdí jako vítěze tendru španělskou společnost Telefónica. Ta nabízí 82 miliardy 623 miliony korun. Vládě to doporučí i ministr financí Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Telecom prodat nejvyšší nabídce

Pokud vše proběhne podle očekávání, může mít Telecom nového vlastníka už v polovině roku. Stát si chce ale ještě ponechat určitý vliv v podniku, a tak požaduje, aby měl jednoho zástupce v dozorčí radě po dobu tří let. Prodej podporují sociální demokraté, unionisté i lidovci.

Ani opoziční ODS nechce vládě v této záležitosti házet klacky pod nohy. Podle místopředsedy Petra Nečase by ale miliardy z prodeje Telecomu neměly být utraceny, ale uschovány pro budoucí důchodovou reformu.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Nečas: Peníze za Telecom na důchodovou reformu

Toho se ale ODS asi nedočká. Fond národního majetku, který Telecom prodává, chce peníze dát do fondů dopravy a bydlení a na odstraňování ekologických škod.

Zahraniční obchod České republiky v únoru skončil přebytkem 5 miliard a 200 milionů korun. To je nejlepší obchodní bilance za posledních 11 let. Za potěšujícím zjištěním Českého statistického úřadu stojí dobrá kondice naší ekonomiky a náš vstup do Evropské unie.

Smlouvu o nákupu 12 nových letadel podepíší dnes večer České aerolinie s evropskou firmou Airbus. Podle některých informací by měly za nové letouny zaplatit 10 až 12,5 miliardy korun. Mluvčí ČSA Jitka Novotná jen potvrdila, že půjde o letadla nové generace. Do flotily aerolinií by měly postupně přicházet od března příštího roku až do září 2008.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Novotná: Nová letadla pro ČSA

Elektrárenská společnost ČEZ koupí od rumunské vlády většinový podíl v distribuční společnosti Electrica Oltenia za 151 milion eur, což je přibližně 4,5 miliardy korun. Transakce má být uzavřena do konce června, oznámilo to rumunské ministerstvo hospodářství. ČEZ se také snaží koupit téměř 40 procent akcií polského výrobce elektřiny - firmy PAK.

Společnost CME, které patří televize Nova, plánuje obchodovat své akcie na pražské burze. Vyplývá to z prospektu pro emisi nových akcií CME ve Spojených státech. Předběžný zájem americké společnosti potvrdila i Pražská burza.

Čeští živnostníci mají jen velmi malý zájem o zvýhodněné úvěry Evropské investiční banky. Hlavní ekonomka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová si myslí, že hlavní problém je v riziku, které podnikatelé podstupují, když musí za vypracování projektu zaplatit až desítky tisíc korun, a přesto nemusí zvýhodněný úvěr získat.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Nezájem o úvěry EIB

K této otázce se vrátí ještě Ekonomický magazín Radiožurnálu po čtvrt na deset.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme