Ekonomické informace 6. 5. 2004

Na několik stovek nových pracovních míst se mohou těšit v Plzni. Japonská společnosti Daikin Industries v průmyslové zóně Borská pole vybuduje továrnu na výrobu klimatizačních zařízení. Původně měla její investice dosáhnout během prvních tří let jedné miliardy korun, podle posledních informací by ale měla být ještě vyšší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, dolary

peníze, dolary | Foto: www.archiweb.cz

Japonská firma by tak dala práci více lidem, než původně plánovala, říká Jana Studničková ze společnosti Czech invest.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Studničková: Daikin Industries

Agrární obchod České republiky skončil v letošním prvním čtvrtletí schodkem zhruba osm miliard korun, což je proti stejnému období loni o 12 procent horší výsledek.

Největší podíl na vývozu měly mléko, vejce a med, potravinářské přípravky , nápoje a lihoviny. Největší část dovozu tvořilo ovoce a ořechy.

Zemědělci už mohou prostřednictvím Platební agentury žádat o dotace z evropských i domácích zdrojů. Podle tajemníka Asociace soukromého zemědělství Jaroslava Šebka ale všem rolníkům není jasné, kdo může dotace z unie získat. Příjemci peněz za strukturálních fondů unie totiž správně musí vést tzv. podvojné účetnictví, u nás ale většina soukromě hospodařících rolníků vede pouze jednoduché účetnictví. Otázka nároku na dotace je podle Šebka stále nevyjasněná, což dělá soukromým zemědělcům problémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šebka: Zemědělci

Antimonopolní úřad nepovolil prodej menšinového státního podílu v OKD. Kupní cena 2 a čtvrt miliardy korun, kterou nabídla společnost Karbon Invest při exkluzivním vyjednávání se státem za 46procentní podíl, neodpovídá podle Úřadu tržním podmínkám. Obsahuje veřejnou podporu, která není slučitelná se závazky České republiky vůči Evropské unii.

Rada Evropské centrální banky bude dnes rozhodovat o úrokových sazbách v eurozóně. Někteří evropští politici naléhali, aby banka současnou dvouprocentní sazbu ještě dále snížila a podpořila tak hospodářské oživení eurozóny, jejíž ekonomiky rostou jen velmi pomalu. Analytik Raiffeisen bank Miroslav Brabec se ale domnívá, že evropská centrální banka úroky nezmění.

Britsko-nizozemská ropná společnost Royal Dutch/Shell začala práce na prvním produkčním vrtu na Sibiři. První ropa z oblasti Salym by měla začít proudit příští rok. Shell, který má poloviční podíl na společném podniku s ruskou firmou Evichon, chce investovat do těžby na Sibiři až jednu miliardu dolarů.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme