Ekonomické informace 6. 6. 2001

Euro klesá a ceny ropy stoupají. Fondy 1. investiční už mají na svých účtech 337 miliónů, o které je připravila IPB. Celková ztráta Nové huti za minulý rok dělá jeden a tři čtvrté miliardy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro kleslo na šestiměsíční minimum. Jednu chvíli se dokonce prodávalo za 0,842 dolaru. To je o pouhé dvě setiny více než loni v říjnu, kdy byla společná měna na svém historickém minimu. Hlavním důvodem poklesu, jak informuje zpravodaj Radiožurnálu Milan Fridrich, je neochota ministrů financí dvanácti zemí eurozóny tuto měnu podpořit.

Zatímco Euro poslední dobou výrazně klesá, ceny ropy naopak stoupají, zejména kvůli rozhodnutí Iráku přerušit export této suroviny. O tom jednali ve Vídni ministři Organizace zemí vyvážejících ropu a prozatím se shodli, že těžbu nezvýší. Hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček soudí, že jakékoli rozhodnutí OPEC výrazně neovlivní ceny ropy ve světě ani benzinu u nás. Země této organizace totiž dodávají jen necelou polovinu světové produkce. Pokud by jenom Spojené státy americké otevřely své zakonzervované vrty, rozpadne se ropný cenový kartel do šesti týdnů. Janáček ale velký skok cen ropy a benzínu letos nepředpokládá.

Fondy První investiční společnosti mají už na svých účtech 337 miliónů korun, o které je v roce 1996 připravila Investiční a poštovní banka. Na základě rozhodnutí Komise pro cenné papíry uhradila dluh Československá obchodní banka, která IPB převzala. Podle mluvčího Tomáše Kopřivy se to ale zatím neprojeví na majetku podílových fondu, které První investiční spravuje.

Hrozba konkurzu nad plzeňskou Škodou, kvůli vysokému dluhu její dceřinné společnosti Škoda Klatovy, je odvrácena. Podle mluvčí firmy Dagmar Šebkové pominuly důvody tohoto kroku.

Komerční banka skutečně podle své mluvčí Marie Růžičkové už na konkursu netrvá.

Nová huť vykázala podle neauditovaných výsledků za loňský rok ztrátu, převyšující 1 miliardu a 750 miliónů korun. Přesto vedení firmy trvá na tom, že se celková ztráta za rok 2000 po zdanění bude pohybovat kolem 600 miliónů korun. Podle finančního ředitele Lubomíra Pokorného je rozpor způsoben daněmi z minulého období.

Momentální ztráta ale není největším problémem tohoto podniku. Tím je obrovské zadlužení, které čítá kolem třinácti miliard.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme