Ekonomické informace 6. 6. 2002

Nizozemská LNM Holdings dostala šanci ovládnout kromě Nové huti i Vítkovice Steel a získat téměř polovinu těžební firmy OKD. Americká investiční společnost Appian Group dnes začne vyjednávat o koupi plzeňského holdingu Škoda. Nucený správce bývalé IPB banky Petr Staněk žádá ČNB o předběžný souhlas s ukončením bankovní činnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železárna

železárna | Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Šanci ovládnout i Vítkovice Steel a získat téměř polovinu těžební firmy OKD nabídla nizozemské LNM Holdings česká vláda. Po dobu šesti měsíců bude stát exkluzivně s LNM vyjednávat o podmínkách prodeje 99 procent akcií vítkovické hutní společnosti a šestačtyřiceti procent dolů. Exkluzivita začne platit od okamžiku podpisu smlouvy o prodeji Nové huti, kterou, jak potvrdil ministr průmyslu Miroslav Grégr, vláda také schválila.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Grégr - LNM a Nová huť

Vláda také souhlasila s modernizací třetího železničního koridoru z Chebu do Mostů u Jablunkova v Beskydech v ceně odhadované na 56 miliard korun. Schválila také rozšíření investičních pobídek ze zpracovatelského průmyslu i na telekomunikační a informační technologie. Kabinet rozhodl i o zařazení firem Mora Moravia, Interma a CETOS do revitalizačních programů Exit a Rozvaha.

Americká investiční společnost Appian Group dnes začne jednat v Londýně s poradenskou firmou J.P.Morgan o koupi plzeňského holdingu Škoda. Jaké s ním má plány, to upřesnil ředitel Appian Group pro střední a východní Evropu Antonín Koláček.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Koláček - Appian Group

Pokud tato firma Škodu skutečně získá, chce u nás postavit nové tepelné elektrárny. Appian Group si tak zajistila odbyt uhlí z Mostecké uhelné, která jí patří, a případně i ze Severočeských dolů Chomutov, o něž má už několik let zájem. K tématu se na Radiožurnálu podrobněji vrátíme v dnešním Ekonomickém magazínu v devět hodin 15 minut.

Americká společnost Conoco, která je členem konsorcia IOC, nevyužije své předkupní právo na další akcie České rafinérské. Důvodem jsou spory o předávací ceny surovin v rámci holdingu Unipetrol, pod který rafinérie spadá. Konsorcium IOC vlastní v České rafinérské 49 procent a smlouva z roku 1995 se státem mu umožňuje, aby po rozhodnutí o privatizaci celého Unipetrolu přednostně získalo zbývající podíl.

Nucený správce bývalé IPB banky Petr Staněk požádal Českou národní banku o předběžný souhlas s ukončením bankovní činnosti. Rozhodl se tak poté, co společnost J.P. Morgan definitivně ocenila majetek bývalé IPB na přibližně minus 68 miliard korun. Podle mluvčího nuceného správce Vlastimila Nesrsty tak akcionáři uznali výsledek posledního třetího ocenění a je velmi nepravděpodobné, že by znovu žádali o bankovní licenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Nesrsta - IPB

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme