Ekonomické informace 6. 6. 2006

Výsledky voleb by mohly mít vliv na čerpání z evropských fondů. České aerolinie vykázaly skoro půlmiliardovou ztrátu. Pohonné hmoty zlevňují. Začal se hýbat obchod se zemědělskou půdou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadla ČSA

letadla ČSA | Foto: Jan Rosenauer

Kvůli nerozhodným výsledkům voleb by mohlo být ohroženo čerpání peněz z evropských fondů. Prohlásil to prezident Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Míl, který se domnívá, že přísun peněz na roky 2007 až 2013, kdy má Evropská unie pro Česko uvolnit až 100 miliard korun ročně, se zastaví nebo přinejmenším zabrzdí. Zástupci ostatních podnikatelských sdružení s tím ale nesouhlasí a zdůrazňují, že čerpání peněz z fondů unie by s výsledky voleb nemělo mít žádnou souvislost.

České aerolinie se loni propadly téměř do půlmiliardové ztráty. Jejich hospodaření skončilo schodkem 496 milionů korun. V předešlém roce přitom ještě vykázaly více než tří set tisícový zisk. Čím aerolinie ztrátu firmy vysvětlují, upřesňuje jejich mluvčí Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Ztráta

Odbory a ekonomové dávají špatné výsledky za vinu právě především managementu pod vedením bývalého šéfa ČSA Jaroslava Tvrdíka. Ministr financí Bohuslav Sobotka však toto obvinění odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: ČSA

Momentálně pohonné hmoty mírně zlevňují. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 v posledních dnech klesla na průměrných 30,92 Kč za litr a podle ekonomů by se v nejbližší době mohla ještě snížit. Jak se ceny pohonných hmot budou vyvíjet z dlouhodobého hlediska ale zatím není jasné. Podle analytika společnosti Colosseum Štěpána Pírka to bude záležet především na dvou faktorech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírko: Benzín

Po dlouhé době se u nás začínají hýbat obchody se zemědělskou půdou. Loni se jí prodalo o pětinu více než v roce předešlém, a to 141 tisíc hektarů. I přesto ale v Česku více než 90 procent zemědělců hospodaří na pronajatých plochách. Podle zemědělského analytika Petra Havla má tento stav dva důvody.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Havel: Půda

České úřady čím dál častěji využívají k nakupování vybavení kanceláří elektronická tržiště. Letos na nich za první čtyři měsíce roku utratily více než čtvrt miliardy korun, tedy zhruba o pětinu více než loni. Nejčastěji přes internet nakupovaly tonery a hardware, uvedlo ministerstvo informatiky. Nakupování prostřednictvím elektronických tržišť je pro státní úřady výhodné, protože vede ke zprůhlednění zakázek a také k finančním úsporám. Podle ministryně informatiky Dany Bérové úřady tímto způsobem mohou ušetřit až deset procent nákladů.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme