Ekonomické informace 6. 8. 2001

Úspěšný vstup české ekonomiky do Evropské unie a zrychlení ekonomického růstu, to jsou dva hlavní hospodářské cíle vlády. Ta v následujících 4 letech nebude zvyšovat celkové daňové zatížení a bude stabilizovat daňovou kvótu na úrovni roku 2000.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Schodek veřejných rozpočtů se v roce 2006 bude pohybovat mezi 4,9 až 5,4 procenta hrubého domácího produktu a měl by se v dalších letech snižovat, píše se v programovém prohlášení vlády, se kterým dnes předstoupí před poslaneckou sněmovnu.

Akcie na burze zrychlily tempo sestupu, PX 50 klesl o 2,3 procenta na 438 bodů. Domácí trh podle obchodníků sledoval směr vyspělých burz a investoři rovněž vybírali zisky z předchozího týdne, kdy ceny vyhnaly zejména zveřejněné pololetní výsledky až na šestitýdenní maximum. Nejvíce se to projevilo u akcií ČEZ, který ztratil procent.

Česká pošta doručila v prvním pololetí v tuzemsku 322 miliónu psaní, což je o 5,5 procenta více než loni. Podle mluvčího podniku Ladislava Vančury se tak tržby z této činnosti zvýšily o 1,5 procenta na necelé dvě miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Vančura: Česká počta zvýšila tržby

Česká spořitelna za první tři dny výplat povodňových dluhopisů klientům vyplatila téměř 371 miliónů korun, což představuje zhruba třetinu první části. Celkem již uložené peníze získalo 23 tisíc majitelů cenných papírů.

Kladenský region bude mít novou průmyslovou zónou. O využití dvanáctihektarového pozemku na okraji Unhoště poblíž karlovarské rychlostní komunikace už delší dobu usiluje vedení města. Jak zjistil náš spolupracovník Ladislav Pavlík, vstupu prvního investora brání pouze kladné stanovisko pozemkového fondu.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Pavlík: Průmyslová zóna v Unhošti

Evropský investiční fond začne v České republice vybírat finanční prostředníky, zejména banky, přes které bude finančně podporovat malé a střední podniky. Podrobněji Jitka Ryšavá z pražského Euro Info Centra.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Ryšavá: Evropský investiční

Evropská centrální banka možná přece jen přikročí ke snížení úrokových sazeb, i když se o této variantě zatím příliš neuvažovalo. Sdělil to německý ekonomický institut Ifo, podle něhož bude velmi záležet na stavu podniků v zemích měnové unie.

Příslib finanční pomoci od Spojených států podpořil bankovní systém v Uruguayi a podařilo se mu do značné míry uklidnit i rozčilenou veřejnost. Znovuotevření bank po čtyřech dnech jejich uzavření tak proběhlo v klidu a kontrastovalo s nepokoji a rabováním předchozích dní.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme