Ekonomické informace 6. 8. 2004

Češi by se měli více učit cizí jazyky. Senátem úspěšně prošla novela zákona o ochraně hospodářské soutěže, která má zabránit tomu, aby hypermarkety a další velcí obchodníci požadovali po menších dodavatelích peníze nebo jiné výhody za zařazení jejich zboží do prodeje. Společnost Bivideon odstartovala povinný odkup akcií Českých radiokomunikací od menšinových akcionářů. V polském naftovém koncernu PKN Orlen se rozpoutal boj o moc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hypermarket

hypermarket | Foto: Jan Rosenauer

Nový školský zákon sice včera neprošel Senátem, ale neznamená to, že bychom se neměli vzdělávat. A to především v jazycích, protože jen tak může být naše země ekonomicky úspěšná. Doporučuje to ředitel pobočky americké obchodní komory Weston Spacey. Sice uznává, že poměrně hodně Čechů umí dobře anglicky, ale jazykově vzdělaných lidí prý není nikdy dost. Kdyby jich bylo málo, mohly by to kromě zahraničních investorů mohly pocítit i české firmy, které soupeří s konkurencí z celé Evropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

W. Spacey: Učte se jazyky

Podrobnosti k tématu přinese Radiožurnál v dnešním Ekonomickém magazínu po čtvrt na deset.

Novela zákona o ochraně hospodářské soutěže, která úspěšně prošla Senátem, má zabránit tomu, aby hypermarkety a další velcí obchodníci požadovali po menších dodavatelích peníze nebo jiné výhody za zařazení jejich zboží do prodeje. Někteří podnikatelé to vítají, i když upozorňují na to, že dodržování zákona se bude obtížně kontrolovat. Obchodní řetězce naopak novelu považují za nepřípustný zásah do smluvních vztahů. Proti je také viceprezident Svazu obchodu Zdeněk Juračka. Podle něj existují i jiné způsoby, jak problém řešit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Juračka: Hospodářská soutěž

Společnost Bivideon odstartovala povinný odkup akcií Českých radiokomunikací od menšinových akcionářů. Až do 9. září se mohou rozmyslet, jestli vezmou nabídku 440 korun za kus. Analytik makléřské společnosti Atlantik Finanční trhy Tomáš Gatěk drobným akcionářům jednoznačně doporučuje - prodat.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Gatěk: Bivideon

V polském naftovém koncernu PKN Orlen se rozpoutal boj o moc. Orlen má na podzim získat český petrochemický holding Unipetrol. Mimořádná valná hromada Orlenu zcela změnila dozorčí radu. Je to reakce na její rozhodnutí z minulého týdne, kdy právě rada vybrala za nového šéfa koncernu Jacka Walczykowského, který je považován za člověka menšinového akcionáře, nejbohatšího polského podnikatele Jana Kulczyka. A proto nezůstal v dozorčí radě kámen na kameni.

Z 9 jejích členů bylo vyměněno osm. Předsedou dozorčí rady se stal Jacek Bartkiewicz - ředitel státem vlastněné Potravinářské banky. Fond národního majetku také vyměnil ty členy rady, kteří minulý týden proti jeho vůli zvolili předsedou představenstva Jacka Walczykowského. Podle ekonomických analytiků změny v dozorčí radě znamenají, že stát obnovil svůj vliv ve společnosti. Soudí také, že teď přijde řada na výměnu novopečeného šéfa Orlenu.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme