Ekonomické informace 6. 8. 2007

Ředitelství silnic a dálnic si objednalo analýzu nákladů na výstavbu dálnic v České republice. Většina členů bankovní rady centrální banky považuje za potřebné další zvýšení úrokových sazeb. Evropská unie zřejmě otevře v říjnu žadatelům z Plzeňského a Jihočeského kraje Regionální operační program Jihozápad. Odborový svaz strojvedoucích v Německu bude hlasovat o tom, jestli vstoupí do časově neomezené stávky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Staví se skutečně v Česku dálnice příliš draho? - právě na to by měla odpovědět analýza skutečných nákladů na výstavbu dálnic v České republice. Tu si objednalo Ředitelství silnic a dálnic. V rozhovoru pro týdeník Profit to řekl generální ředitel společnosti Alfred Brunclík. Ten od nástupu do této funkce v březnu letošního roku stále čelí názorům, že náklady na výstavbu dálnic jsou u nás v porovnání s okolními zeměmi příliš vysoké a staví se navíc pomalu.

Většina členů bankovní rady centrální banky považuje za potřebné další zvýšení úrokových sazeb. A to pokud se naplní nové odhady ekonomického vývoje. Vyplývá to ze zápisu z jednání rady. Nová červencová prognóza České národní banky počítá s vyšším ekonomickým růstem i inflací. Jak vysvětluje analytik Komerční banky Jiří Škop, centrální bankéři zřejmě zvýší sazby opět tento měsíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Škop: Úrokové sazby

Zaměstnanci Škody Auto budou na podzim chodit do práce i v sobotu. Automobilka nestíhá výrobu kvůli silné poptávce a využije kapacitu dvou volných dnů mezi vánočními svátky v prosinci. Pracovní dobu ze 27. a 28. prosince přesune na podzimní sobotní dopoledne.

Evropská unie zřejmě otevře v říjnu žadatelům z Plzeňského a Jihočeského kraje Regionální operační program Jihozápad. Z něho mohou do roku 2013 získat 18 miliard korun, tedy 20krát více, než získaly oba kraje v letech 2004 až 2006. Peníze by měly jít například na projekty modernizací silnic a rozvoje veřejné dopravy, do školství nebo zdravotnictví. Regionální operační program je v trojici nejlépe připravených i hodnocených z 24 českých operačních programů. Říká to Jiří Trnka, šéf Úřadu Regionální rady Jihozápad, který program zastřešuje. Jak ale dodává, zprávy o tom, že peníze z Unie začnou proudit do regionu už letos, jsou unáhlené.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Trnka: Operační program Jihozápad

Odborový svaz strojvedoucích v Německu dnes bude hlasovat o tom, jestli vstoupí do časově neomezené stávky. Ta by podle některých informací mohla začít už ve středu. Denně by zřejmě postihla plných 28 tisíc osobních spojů. Více náš berlínský zpravodaj Jiří Hošek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hošek: Strojvedoucí

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme