Ekonomické informace 6. 9. 2001

Vláda přijala návrh státního rozpočtu na příští rok a rozhodla o prodeji Českých radiokomunikací. Za 177 miliónů dolarů je získá konsorcium Tele Danmark a Deutsche Bank. Společnost Škoda jaderné strojírenství se chystá dobýt Spojené státy. Další zahraniční investoři se zajímají o kopřivnickou průmyslovou zónu. Podrobnosti k těmto i dalším zprávám přinášejí Ekonomické informace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Deficit by měl lehce přesáhnout 52 miliardy při příjmech 700 miliard a výdajích o 52 miliardy vyšších. Státní dluh České republiky by se tak v příštím roce zvýšil na 408 miliard, což je 18 procent hrubého domácího produktu. Ministr financí Jiří Rusnok věří, že návrh rozpočtu poslaneckou sněmovnou projde.

Stát prodá svůj podíl v Českých radiokomunikacích konsorciu TeleDanmark a Deutsche Bank. Potvrdila to Petra Hajíčková z tiskového oddělení ministerstva financí.

Mluvčí úřadu vlády Libor Rouček dodává technické podmínky.

Tedy 20 %, pokud se výnos bude pohybovat mezi 120 a 150 milióny dolarů a 40 procent, pokud bude vyšší. Pokud se započtou dividendy a daňové příjmy, měl by stát získat z Radiokomunikací přes dvacet miliard korun.

Od 1. října se mění mezibankovní dohoda o poplatcích za výběr z bankomatů. ČSOB oznámila, že pro své klienty nebude zavádět poplatek za výběr z bankomatů jiných bank.

Mostecká pobočka Všeobecné zdravotní pojišťovny zveřejní do konce září všechny své dlužníky na internetových stránkách. Jak zjistila Eva Holá z Českého rozhlasu Ústí nad Labem, pacienti tam ale najdou i další důležité informace.

Akciová společnost Škoda jaderné strojírenství zlepšuje své hospodářské výsledky. Teď se ale musí vyrovnat s ukončením dodávek pro Jadernou elektrárnu Temelín. Proto omezí sortiment výroby. Dobýt chce Spojené státy, kde nastává nový boom jaderné energetiky. Podle generálního ředitele Jiřího Borovce jsou nutné i personální změny.

Firma právě získala zakázku od německé společnosti GNB na výrobu kontejnerů pro skladování vyhořelého jaderného paliva za několik desítek milionů eur.

Německá vláda včera schválila návrh zákona o ústupu od programu jaderné energetiky. Jaderné elektrárny by měly ukončit svoji činnost do roku 2020.

Zájem zahraničních investorů o kopřivnickou průmyslovou zónu Vlčovice roste. Po britské firmě Dura, která tento týden začala stavět novou továrnu, je na spadnutí další smlouva o prodeji pozemků. Potvrdil to starosta Kopřivnice Jiří Tichánek.

Elektrárenská společnost ČEZ připravuje na příští rok takzvané duhové ceny. V souvislosti s otevřením části trhu konkurenci zavede různé ceny, které budou barevně odlišené. Tvrdí, že celkově to bude znamenat zlevnění elektřiny. Jednotlivé barvy začne ČEZ nabízet nejprve velkým, tzv. oprávněným zákazníkům a také distribučním společnostem, které je mohou zprostředkovat i domácnostem.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme