Ekonomické informace 6. 9. 2004

Prezident Václav Klaus chce odstartovat diskusi o dosavadním fungování centrální banky. Řádově o stovky milionů korun zvedla letos podle odhadů náklady zemědělců dražší nafta, a to i přesto, že mají nárok na vrácení části spotřební daně. Zájem o peníze z Bruselu stále roste. Nejvíce nových účastníků penzijního připojištění získaly v prvním pololetí fondy Credit Suisse Life and Pensions, Pensijní fond České pojišťovny a fond ING PF.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Prezident Václav Klaus chce odstartovat diskusi o dosavadním fungování centrální banky. Čtyřem členům vedení banky - včetně guvernéra Zdeňka Tůmy - z celkových sedmi totiž končí už v únoru příštího roku funkční období a jmenování nových patří podle české ústavy mezi nejsilnější prezidentské pravomoci. Klaus nevyloučil, že někteří z dosavadních členů bankovní rady by ve své funkci mohli pokračovat, jmenovat ovšem nikoho nechtěl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Klaus o personálních změnách v ČNB

Klaus ovšem dodal, že zástupce některých ekonomických směrů, kteří v bankovní radě zatím nejsou, by ve vedení centrální banky rád viděl.

Řádově o stovky milionů korun zvedla letos podle odhadů náklady zemědělců dražší nafta, a to i přesto, že mají nárok na vrácení části spotřební daně. Pokud se dosavadní vysoké ceny udrží, zvednou se podle odhadů agrárních organizací náklady zemědělství za celý rok přibližně o půl miliardy korun. Zemědělci totiž patří mezi čtyři až pět největších odběratelů nafty v české ekonomice. Ročně nakoupí asi 540 milionů litrů.

Zájem o peníze z Bruselu stále roste. Na 350 projektů předložili podnikatelé vládní agentuře pro podporu podnikání a investic CzechInvest, u které žádají o dotace z Evropské unie. Programy přitom byly otevřeny před pouhými dvěma měsíci, připomíná mluvčí agentury Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Víšková o evropských programech

Nejvíce nových účastníků penzijního připojištění získaly v prvním pololetí fondy Credit Suisse Life and Pensions, Pensijní fond České pojišťovny a fond ING PF. Žádnému z těchto i ostatních fonů klienti výrazně neubyli, oznámila Asociace pensijních fondů. Za prvních šest měsíců měly penzijní fondy celkem 2 miliardy 820 milionů klientů. To je o 154 tisíc víc než na konci loňského roku.

Češi se téměř vůbec neobjevují v aktuální turistické statistice Chorvatska. Přitom právě na tamní pláže míří každoročně přibližně milion našich občanů. Nejde ale o žádnou národnostní nesnášenlivost. Jak dodává z Chorvatska náš reportér Dušan Valenta, majitelé apartmánů, kteří záměrně přihlašují jen některé hosty. Ušetří tak na daních a stát, města a obce tak z turistického ruchu příliš peněz nedostávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dušan Valenta o daních

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme