Ekonomické informace 7. 1. 2002

Tentokrát hovoříme o druhém pokusu vlády prodat státní podíl v ČEZu - do dnešního poledne mají zájemci předložit své nabídky. Dozvíte se dále, že silničáři v tomto měsíci dostanou na údržbu komunikací o 80 procent prostředků více než loni. Všímáme si také záměru Evropské komise pokutovat letecké společnosti, které rezervují letenky pro více lidí, než je kapacita letounu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ

Stát se napodruhé pokouší prodat elektrárenskou společnost ČEZ. Do dnešního poledne by měli zájemci předložit své nabídky, které ještě během dne posoudí meziresortní privatizační komise. Potvrdila nám to mluvčí Fondu národního majetku Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková - privatizace ČEZu

Analytici varují, že i druhé kolo privatizace zřejmě skončí neúspěchem. Částka 200 miliard korun je podle nich značně nadhodnocená. Většinou se shodují, že odpovídající cena by byla mezi 130 až 150 miliardami korun.

Podniky Správy a údržby silnic dostanou v tomto měsíci na údržbu komunikací od fondu dopravy 600 miliónů Kč, což je o 80 procent více než loni. Větší přísun prostředků na začátku roku umožnil podle ředitele fondu Pavla Švagra zvýšený rozpočet o téměř miliardu Kč na sedm miliard. Finanční prostředky by nejpozději dnes měly odejít na účty správ.

S investicí ve výši 40 miliónů korun do rozšíření výroby počítá v letošním roce společnost s ručením omezeným Váhala a spol. Přední tuzemský producent uzenin z Hustopečí nad Bečvou tak bude po vybudování závodu na zelené louce za sto miliónů korun pokračovat v investičním programu s cílem přizpůsobit se rostoucí poptávce. A to, jak uvedl marketingový ředitel podniku Ladislav Denk, zejména ze zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Denk - investice firmy Váhala a spol.

Český porcelán Dubí letos začne vyrábět zelený cibulák pro japonský trh. Půjde o první sériovou výrobu v jiné barvě než modré. O dodávkách zeleného cibuláku jednala firma s Japonci zhruba rok. Společnost dodává ročně na japonský trh výrobky za 10 až 20 miliónů korun, kromě Japonska vyváží především do německy mluvících zemí a Jižní Koreje.

Evropská komise chce pokutovat letecké společnosti, které rezervují letenky pro více lidí, než je kapacita letounu. Informace ze zatím nejmenovaných zdrojů přinesl německý tisk a náš zpravodaj v Bruselu Milan Fridrich má podrobnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich - pokuty pro letecké společnosti

Izraelský šekel spadl vůči dolaru na nejnižší úroveň v historii. Jak dodává naše zvláštní zpravodajka v Izraeli Pavla Jazairiová, důvodem je špatná situace ekonomiky země.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Jazairiová - ekonomika Izraele

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme