Ekonomické informace 7. 10. 2002

Americká investiční společnost Appian Group vyjádřila zájem o koupi plzeňské Škody Holding a v České konsolidační agentuře podepsala závazek mlčenlivosti. Zástupci firmy, která už vlastní Mosteckou uhelnou, zároveň převzali informační memorandum o Škodovce. Řekli, že jejich zájem je časově ohraničen koncem letošního roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Dnes očekáváme několik ekonomických událostí. Odboráři budou jednat s centrální bankou o svých představách ekonomického vývoje naší země. Čísla na kterých se shodnou budou podstatná pro kolektivní vyjednávání o růstu mezd a platů na příští rok.

Se stopadesátisedmimiliardovým schodkem počítá návrh rozpočtu na příští rok, který dnes projedná vláda. Příjmy státu v roce 2003 by měly dosáhnout necelých 680 miliard, výdaje 837 miliard korun. Tato čísla podle ministra financí Bohuslava Sobotky odpovídají původnímu návrhu, který jeho úřad zpracoval ještě před povodněmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka o novém rozpočtu

Ministr financí také navrhne kabinetu, aby odvolal současné presídium Fondu národního majetku. Podle mluvčího ministerstva Jaroslava Dědiče by měla vláda zároveň jednat o novém vedení Fondu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Dědič o novém vedení fondu

Bohuslav Sobotka navrhne také zrušení prodeje chemického holdingu Unipetrol společnosti Agrofert. A vypsání nového tendru. Šéf Agrofertu Andrej Babiš totiž bez změny kupních podmínek nechtěl zaplatit 361 milión eur, jak podle původní kupní smlouvy měl. Ministr průmyslu Jiří Rusnok se přiklání k tomu, aby se chemická skupina Unipetrol prodávala v novém privatizačním tendru jako celek, a nikoli po jednotlivých firmách či úsecích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Rusnok o privatizaci Unipetrolu

Letos bude slabší úroda. Vyplývá to z nejnovějších odhadů Českého statistického úřadu. Statistici předpokládají, že produkce základních obilovin klesne o osm procent. Hlavně kvůli záplavám. Jak říká mluvčí Úřadu Jana Bondyová, bude také nižší sklizeň brambor, protože zemědělci tuto plodinu letos sázeli méně než jiné roky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Bondyová o sklizni brambor

Bývalý šéf Komerční banky Radovan Vávra dnes nastupuje do funkce generálního ředitele a předsedy představenstva Union banky. O jeho angažování včera rozhodla dozorčí rada tohoto finančního ústavu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme