Ekonomické informace 7. 10. 2003

Stát se musí během měsíce rozhodnout, zda bude prodávat svůj podíl v Českém Telecomu spolu s konsorciem TelSource, nebo později samostatně. Ministerstvo průmyslu a obchodu zvažuje výstavbu nové jaderné elektrárny na Novojičínsku. Válka s šedou ekonomikou vypukne v prosinci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Telecom

Český Telecom | Foto: Ceny Thálie

Cena ropy stále stoupá. Včera se dostala na měsíční maximum. Důvodem je kromě jiného také násilí na Blízkém východě a plánovaná stávka v Nigérii.

Stát se musí během měsíce rozhodnout, zda bude prodávat svůj podíl v Českém Telecomu spolu s konsorciem TelSource, nebo později samostatně. Řekl to ministr informatiky Vladimír Mlynář. V případě společného prodeje by Fond národního majetku mohl ze svých 51 procent prodat pouze tak velký podíl jako TelSource. Po Mlynářových slovech šla okamžitě dolů cena akcií Telecomu.

Rozdíly ve mzdách jsou v České republice stále větší. Dvě třetiny zaměstnanců mají plat menší, než je průměrná mzda, přitom polovina lidí bere méně než 15 a půl tisíce korun. Výdělky těch nejbohatších naopak přesahují milion korun měsíčně. Zjistil to statistický úřad.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zvažuje výstavbu nové jaderné elektrárny. Za necelých dvacet let totiž budeme kvůli poklesu těžby hnědého uhlí potřebovat nový energetický zdroj. Vyplývá z energetické koncepce státu, kterou teď připomínkují jednotlivá ministerstva. Kromě dostavby jihočeského Temelína se zvažuje také vybudování zcela nové elektrárny v Blahutovicích na Novojičínsku, která by měla mít kapacitu dva až tři tisíce megawatt. Potvrdil to mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Nová jaderná elektrárna

Pokud jde o rozvodnou síť, její kapacita je zatím vyšší než běžná spotřeba. Proto nám také nehrozí rozsáhlý výpadek elektřiny, jaký například nedávno postihl Itálii. Říká to místopředseda představenstva společnosti ČEPS Vladimír Řezníček.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Řezníček: Přenosová soustava

Mezinárodní komise pro atomovou energii kontroluje v Dukovanech, jak jaderná elektrárna splnila její připomínky z minulých kontrol. Podrobnosti vysvětlil šéf organizace a řízení Úseku jaderných elektráren ČEZu Aleš John.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. John: Kontrola v Dukovanech

Válka s šedou ekonomikou vypukne v prosinci. Ministři totiž chtějí zdanit alespoň část ze 200 miliard korun, které každoročně kolují v šedé ekonomice. Připravují řadu zákonů, které mají nezdaněné příjmy výrazně omezit. Do konce prosince například do sněmovny předloží zákon o plošném zavedení registračních pokladen. Podle děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Jiřího Schwarze to ale šedou ekonomiku neomezí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schwarz: Šedá ekonomika

Bývalý šéf harvardských investičních fondů Viktor Kožený se obrátil na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Chce, aby zastavil jeho stíhání v České republice. Viktor Kožený říká, že jeho lidská práva jsou porušena tím, že rozhodnutí českých úřadů o jeho stíhání jsou bezpředmětná a jde o politickou persekuci a politické příkazy sociální demokracie. Mezi nápravnými opatřeními, která Kožený evropskému soudu navrhne, bude kromě zastavení stíhání také náhrada škody.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme