Ekonomické informace 7. 11. 2005

PKN Orlen doplatil českému státu miliardu 645 milionů korun za Unipetrol. Český statistický úřad dnes zveřejní, jak si v září vedl náš zahraniční obchod. Česká republika se stává stále zajímavější pro japonské turisty. Německý koncern Siemens získal významnou čínskou zakázku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Polský koncern PKN Orlen doplatil českému státu miliardu 645 milionů korun za Unipetrol. Výši doplatku určil mimořádný audit a schválily ji obě strany. Zaplacením dodatečné části ceny skončila privatizace celého holdingu. Za něj dostal stát celkem 14,6 miliardy korun.

Český statistický úřad dnes zveřejní, jak si vedl náš zahraniční obchod v září. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban očekává až 60miliardový přebytek. To by byl podle Urbana nejlepší výsledek v historii České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Vývoj zahraničního obchodu

Česká republika se stává stále zajímavější pro japonské turisty. A to také díky loňské úspěšné prezentaci naší země v Tokiu. Zástupci japonských cestovních kanceláří se proto v těchto dnech u nás sešli na svém pracovním setkání. Podle mluvčí agentury CzechTourism Karin Šeligové je to pro naši ekonomiku významné, protože Japonci u nás hodně utrácejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Šeligová: Japonští turisté v Česku

Na Pozemkovém fondu teď kvůli podezření ze spekulativních převodů pozemků prověřují všechny smlouvy o převodech nemovitostí. Jde zhruba o 55 smluv z období od letošního 7. června do 1. července. Týkají se nejen pozemků v Praze, ale i v dalších místech. Potvrdil to první místopředseda výkonného výboru Pozemkového fondu Karel Machovec.

Spojeným státům a Číně se podařilo dosáhnout předběžné dohody o omezení dovozu čínského textilu a oblečení do USA. Jde o důležitý průlom v obchodních sporech mezi oběma velmocemi. Dohodu by zástupci obou států měli podepsat zítra v Ženevě.

Čína se postupně mění ze silného a obávaného vývozce na stále lákavějšího příjemce zahraničních investic. Je totiž bohatá. Teď například německý koncern Siemens získal významnou čínskou zakázku. Dodá tam superrychlé vlaky ICE za miliardu a 300 milionů eur. Jak zjistil berlínský zpravodaj David Šťáhlavský, smlouva o dodávce by měla být zpečetěna tento týden

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Dodávka vlaků do Číny

Sdružení obrany spotřebitelů dnes zřejmě vyzve občany, aby se připojili k hromadné žalobě na české banky. Souvisí to s kritikou bank kvůli poplatkům za zrušení nebo i vedení účtu. Aktuální informace se dozvíte z našeho dalšího vysílání.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme