Ekonomické informace 7. 11. 2006

Česká delegace dnes bude v Bruselu lobovat za umístění sídla evropského navigačního systému Galileo v Praze. Česká republika ovšem o něj bojuje s dalšími jedenácti zájemci. Česká koruna má na svém kontě nový rekord. Euro se včera prodávalo za 27 korun a 87 haléřů a bylo tak nejlevnější v naší historii. Odboráři společnosti Tesco Stores pohrozili vyhlášením stávkové pohotovosti. Evropská unie začíná mít strach ze stavu důchodových systémů jednotlivých zemí. Podle eurokomisaře Joaquína Almunii jde o časovanou bombu a pokud s tím něco neuděláme, vybuchne v rukou našich dětí a vnoučat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tesco

Tesco | Foto: Marián Vojtek

Česká delegace dnes bude v Bruselu lobovat za umístění sídla evropského navigačního systému Galileo v Praze. Česká republika ovšem o něj bojuje s dalšími jedenácti zájemci. Naší předností je podle ministerstva dopravy dostatek odborníků na satelitní technologie, kteří tu pracují, a máme také řadu technických univerzit, které by mohly tvořit potřebné odborné zázemí. Proč tolik o sídlo navigačního systému stojíme, vysvětluje náměstek ministra dopravy Ondřej Jašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Jašek: Proč má Česko zájem o umístění sídla evropského navigačního systému Galileo

Česká koruna má na svém kontě nový rekord. Euro se včera prodávalo za 27 korun a 87 haléřů a bylo tak nejlevnější v naší historii. Na této úrovni udělali investoři několik málo obchodů a pak hned zase koruna oslabila. O důvodech ví víc Aleš Michl z Reiffeisenbank.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Michl: Důvody silné koruny

Dodejme, že v příštím roce by se euro mohlo podle ekonomů prodávat přibližně za 27 korun.

Odboráři společnosti Tesco Stores pohrozili vyhlášením stávkové pohotovosti. Tesco zaměstnává 12 tisíc lidí a patří mezi největší obchodníky v zemi. Odborářům se nelíbí, že společnost zaměstnává pracovníky na částečný úvazek, takže jejich platy jsou nízké. Odbory proto požadují, aby zaměstnanci Tesca měli plné úvazky a tím i vyšší mzdy. Podle vedení Tesca odboráři ale používají nepřesné a nepravdivé argumenty a polovina zaměstnanců má úvazky plné.

Evropská unie začíná mít strach ze stavu důchodových systémů jednotlivých zemí. Podle eurokomisaře Joaquína Almunii jde o časovanou bombu a pokud s tím něco neuděláme, vybuchne v rukou našich dětí a vnoučat. Jednoduše řečeno Evropa velmi rychle stárne a důchodové systémy tuto zátěž při současném tempu utrácení zemí podle ekonoma České spořitelny Petra Zahradníka brzy neunesou. Mezi země s velkou mírou rizika patří z pohledu evropské studie Česká republika, Kypr, Řecko, Maďarsko,Portugalsko a Slovinsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zahradník: Důchodové systémy v Evropě jsou časovanou bombou

V České republice ubývá velkých kongresů. Ceny v oblasti kongresové turistiky se u nás začínají blížit ostatním velkým západoevropským městům a největšími konkurenty jsou pro Prahu Vídeň a Budapešť. Kongresoví turisté přitom nechávají v zemích, které navštíví, velké peníze. Každý turista u nás utratil podle Tomia Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří v roce 2005 průměrně 2780 korun na den. Kongresový turista tu ale nechá minimálně jednou tolik.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Okamura: Kongresoví turisté utratí více

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme