Ekonomické informace 7. 11. 2007

Antimonopolní úřad potvrdil nejvyšší udělenou pokutu za porušení zákona o zadávání veřejných zakázek pro Moravské naftové doly. Ceny pohonných hmot do konce týdne vystřelí směrem vzhůru. Zemědělci budou mít příští rok v národních dotačních programech k dispozici zřejmě o čtvrtinu méně peněz než letos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil nejvyšší udělenou pokutu za porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. Pět milionů korun musí zaplatit podnik Moravské naftové doly za to, že jeho bývalá likvidátorka zadala veřejnou zakázku přesahující čtyři miliardy korun bez výběrového řízení. Podle předsedy antimonopolního úřadu Martina Peciny neměla likvidátorka oprávnění takovou zakázku zadat.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pecina: Pokuta pro Moravské naftové doly

Ceny pohonných hmot do konce týdne vystřelí směrem vzhůru. Státní podnik Čepro, který má zhruba čtvrtinový podíl na velkoobchodu s benzínem a naftou v Česku, zvedl svým odběratelům ceny skoro o tři koruny na litr. Je to kvůli velkému poklesu zásob a stále dražšímu dovozu. Jak se napětí na trhu projeví na cenách u čerpacích stanic, odhaduje Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Čermák: Ceny pohonných hmot

Ropa na světových trzích po pondělním poklesu včera zase zdražovala až na rekordních 97 dolarů za barel. Cenu ženou nahoru spekulace vycházející z nižší hodnoty dolaru a napjatých zásob paliv především ve Spojených státech.

Včera se už počtvrté dražily ochranné známky zkrachovalé Zbrojovky Brno. O sérii známek zkrachovalé s odhadní cenou téměř čtyři miliony korun usiloval jediný zájemce a získal je za 1,5 milionu korun. Podle informací ČTK nechtěl zástupce společnosti Esattezza, která ochranné známky vydražila, uvést, jak s nimi firma naloží. Potvrdil jen, že vznikla za účelem jejich nákupu.

Zemědělci budou mít příští rok v národních dotačních programech k dispozici zřejmě o čtvrtinu méně peněz než letos. Ministerstvo zemědělství totiž chce v roce 2008 snížit objem peněz určených na dotace meziročně o 344 milionů korun na 950 milionů. A některé programy chce úplně zrušit.

Ministerstvo to zdůvodňuje tím, že nedostalo na příští rok tolik peněz, kolik požadovalo. Určitě chce ale zachovat dotace včelařům. Protože jsou pro zemědělský sektor zcela zásadní, měli by dostat v letech 2008 až deset až 171 milionů korun. Návrh dnes projedná vláda.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme