Ekonomické informace 7. 12. 2007

Neřízená střela - tak teď někteří ekonomové přezdívají české koruně. Ta stále překonává rekordy a je už na dosah 26 korun za euro. Poslední rekord je 26,07 Kč. Kurz naposledy reagoval na výbornou statistiku zahraničního obchodu a zájem obchodníků o středoevropské měny. Koruně pomohlo také nedávné zvýšení úrokových sazeb v ekonomice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Lyžaři chystající se do Alp určitě přemýšlí, jestli mají vyměnit koruny na eura teď nebo ještě čekat. Ekonom Vladimír Pikora se společnosti Next Finance se sice domnívá, že koruna ještě o něco posílí, zisky během měsíce ale prý nebudou příliš velké. Radí proto spíš využít aktuální kurz.

Ceny bytů u nás letos rostly daleko rychleji, než odborníci očekávali. Odhady z průběhu roku hovořily o nárůstech maximálně do deseti procent. Podle prezidenta Asociace realitních kanceláří Jaroslava Novotného ceny často vzrostly i o desítky procent, hlavně v Praze. Nečekané bylo také zvýšení cen panelových bytů. Podle Novotného je ale zdražení uměle vyvoláno. Pokud poptávka po bytech podle očekávání skutečně klesne, jejich hodnota by se prý mohla rapidně snížit. Přesný vývoj cen zatím asociace nemá.

Elektřina by mohla v budoucnu o něco zlevnit. Tato dobrá zpráva přišla z Japonska. Podle prognózy japonského ministerstva hospodářství se totiž zřejmě sníží ceny povolenek na emise skleníkových plynů. V letech 2008 až 2012 převáží nabídka nad poptávkou. To by podle Lukáše Výlupka z poradenské společnosti Arthur D. Little mohli příznivě pocítit i lidé v Česku:

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Výlupka: Ceny emisních povolenek

Vánoce se rychle blíží. Podle obchodníků budou vánoční hity v oblasti elektroniky podobné jako loni. Podle údajů obchodníků jdou na odbyt nejvíc LCD televizory a MP3 přehrávače. Mluvčí jednoho z velkých obchodních řetězců Jana Matoušková k tomu dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Matoušková: Vánoční prodej elektroniky

Jitka Hanžlová, Tomáš Medek, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme