Ekonomické informace 7. 2. 2003

Na pět set lidí najde v příštích šesti letech práci ve dvou japonských firmách, které zbudují své podniky na plzeňských Borských polích. Jejich zástupci včera uzavřeli smlouvu s primátorem města a slibují, že v první fázi najde práci asi 120 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslová zóna

průmyslová zóna

Jak doplňuje reportérka Jana Kosová, do městské kasy přiteče za 10 hektarů pozemků přibližně 42 miliónů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kosová: Borská pole

Ministerstvo financí nezměnilo odhad růstu ekonomiky pro letošní rok. Počítá tak s růstem HDP o 3,3 procenta. Odhady centrální banky přitom šplhají až na 3,5 procenta. Kvůli nedávné revizi dat Českého statistického úřadu tak ministerstvo nesnížilo odhady růstu, jak původně předpokládalo. Makroekonomický výhled analytiků se od analýzy ministerstva ale liší. Například Ivo Nejdl z Raiffeisen bank očekává především výraznější posilování koruny. Do dvou měsíců má být jasné, zda Škodaexport postaví elektrárnu v Indii. Jednalo by se o zakázku za 300 milionů dolarů, což je v přepočtu devět miliard korun. Škodaexport plánuje pro stavbu bloku o výkonu 500 megawattů vytvořit konsorcium se Škodou Energo, která by dodala turbínu. Podle náměstka Škodaexportu Zdenka Šímy by výstavba mohla začít do jednoho roku po podpisu smlouvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Nejdl: Vývoj koruny

Rekordní trojnásobný nárůst zisku si za loňský rok připsala česká pobočka Minolty. Jeden z předních výrobců kancelářské a zobrazovací techniky se přitom chystá na fúzi z dalším významným hráčem na trhu - firmou Konica. Jak potvrdil finanční ředitel tuzemské filiálky Minolty Radek Malášek, ani toto spojení by nastartovaný trend zefektivňování výroby a prodeje nemělo zabrzdit.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Malášek: Minolta

Našim pivovarníkům se loni dařilo. Produkce a spotřeba piva totiž opět vzrostla. Podíl malých pivovarů sice na trhu neustále klesá, ale jak říká předseda Českého svazu pivovarů a sladoven, Jan Veselý, odhaduje se, že loni bylo prodáno přes 18 milionů hektolitrů piva.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veselý: Pivo

Milan Kopp, Michal Fila, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme