Ekonomické informace 7. 2. 2005

V dnešních Ekonomických informacích se zaměříme na předpokládaný vývoj kurzu koruny a na rating České republiky ve srovnání se sousedními zeměmi. Dozvíte se také, že České dráhy pokračují v obnově svého vozového parku a že vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn zatím vítězí v bitvě o nový úpadkový zákon nad ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Koruna prolomila koncem minulého týdne psychologickou hranici 30 korun za euro a páteční obchodování ukončila na 29 korunách a 93 haléřích. Jestli bude dále zpevňovat i v tomto týdnu, bude záviset především na tom, jak se povede okolním regionálním měnám. Až doposud na středoevropském trhu panovala pozitivní nálada, podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka už ale místní měny posílily tak výrazně, že s každým dnem roste pravděpodobnost brzké korekce - tedy oslabení. Otázkou však zatím zůstává její načasování.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vejmělek: Prognóza vývoje koruny

Zatímco Česká republika drží svůj rating na stabilní úrovni, hodnocení našich středoevropských sousedů se v lednu změnilo. Rating Maďarska se kvůli deficitům veřejných financí zhoršil, naopak Slovensko díky reformním krokům své vlády získalo lepší hodnocení schopnosti splácet dlouhodobé závazky. Díky tomu si teď Slováci mohou půjčovat peníze za výhodnějších podmínek. Analytik Volksbank CZ Miroslav Frayer se ale domnívá, že Česká republika na podobné zlepšení ratingu zatím nemá.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Frayer: Rating ČR

České dráhy pokračují v obnově svého vozového parku. Se společností Pars Nova Šumperk podepsaly smlouvu o rekonstrukci současných motorových vozů pro provoz na regionálních tratích. Šumperská společnost Českým drahám dodá dvouvozový nízkopodlažní vlak uzpůsobený pro přepravu vozíčkářů. Více tiskový mluvčí Český drah Petr Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Šťáhlavský: ČD obnovují vozový park

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn zatím vítězí v bitvě o nový úpadkový zákon nad ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Jahnovu koncepci zákona totiž jednoznačně podpořila Hospodářská rada vlády. Ta doporučila, aby se do dalšího projednávání dostala už jen právě koncepce navrhovaná Jahnovým týmem vedeným Bohumilem Havlem. Co všechno to bude znamenat a jaké jsou hlavní priority této koncepce se zeptáme přímo Martina Jahna v Ekonomickém magazínu Radiožurnálu po čtvrt na deset.

Ukončení sezónních prací a propouštění nadbytečných pracovníků na konci roku opět výrazně prodloužilo fronty na úřadech práce. Domnívají se to ekonomové, které o víkendu oslovila Česká tisková kancelář. V lednu přibylo až 25.000 nezaměstnaných, tedy podobně jako v prosinci. Počet lidí bez práce se tak zřejmě vyšplhal nad úroveň 560.000.

Lidé, kteří si chtějí v zimním období doplňovat vitamíny pomocí čerstvé zeleniny, musejí letos sáhnout hlouběji do svých peněženek. Cena zeleniny totiž na pultech tuzemských obchodů kvůli chladnému počasí v jižních oblastech Evropy výrazně vzrostla. Proti začátku loňského roku je zhruba o pětinu vyšší. Někteří obchodníci kvůli tomu hlásí pokles prodeje zeleniny.

Rok 2004 byl pro tuzemské pojišťovny ve srovnání s minulými lety z hlediska počtu a škod způsobených živelními událostmi výrazně příznivější. Pojišťovny ukončily výplaty ze záplav z roku 2002 a žádné podobné neštěstí se od té doby neudálo. Nejvíce škod klientům způsobily listopadové vichřice, vyplývá z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. V celém světě byl naopak loňský rok podle odborníků nejčernějším v pojišťovací historii.

Přestože se členové nejvyspělejších zemí světa G7 na schůzce v Londýně dohodli na odpuštění dluhů chudým zemím až do výše 100 procent, názorové rozdíly mezi nimi trvají. Pokud nebude mít slib jasnou podporu Spojených států, dá se podle pozorovatelů čekat jen malý pokrok. Bohatí nemají zatím jasno ani v tom, jak dluhy chudých technicky uhradit.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme