Ekonomické informace 7. 2. 2007

Evropští mobilní operátoři se rozhodli chránit mladistvé. Ve Zlíně začíná Ruský Business den. Lotyšská Riga bude mít 150 českých trolejbusů. Ubylo pracovních neschopenek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křižovatka s centrálním semaforem

Křižovatka s centrálním semaforem | Foto: Jan Rosenauer

Přední evropští mobilní operátoři chtějí chránit mladistvé. A podepsali o tom dohodu. Firmy si stanoví samoregulační kodexy, jejichž cílem bude snížit rizika pro děti a mladistvé. Mezi taková rizika patří například šikana, navazování známostí za účelem sexuálního zneužití nebo přístup k obsahům, ohrožujícím soukromí dětí - hlavně rizikového používání telefonů se zabudovanými fotoaparáty. Operátoři se dohodou hlásí k tomu, že odpovědnost za bezpečné používání mobilních telefonů by měli nést stejným dílem rodiče, veřejné orgány i poskytovatelé služeb.

Ve Zlíně dnes začíná Ruský Business den. Pracovní setkání zástupců ruských a českých obchodních komor je příležitostí pro podnikatele, jak získat kontakty na atraktivní trhy Ruské federace, vysvětlila ředitelka zlínské Obchodní a hospodářské komory Rita Lečbychová.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Lečbychová: Ruský Business den

Ve Vítkovicích skončilo dvouměsíční kolektivní vyjednávání. Mzdy zhruba čtyř tisíc zaměstnanců ostravské strojírenské skupiny VÍTKOVICE se letos zvýší přibližně o pět procent v průměru na 21 tisíc korun měsíčně. Kolektivní smlouvy podepsané po dvouměsíčním vyjednávání nestanovily žádné stropy pro růst prémií, takže lidé si mohou při dobrém hospodaření firem vydělat ještě více.

Plzeňská Škoda Electric získala zakázku na dodávku 150 trolejbusů pro lotyšskou Rigu. Kontrakt za miliardu a půl patří mezi největší v tomto oboru v celé Evropě, dodávky jsou rozvrženy až do roku 2011 a první trolejbusy předá Škoda už letos na konci léta. Podle ředitele firmy Jaromíra Šilhánka se Škoda Electric v současnosti uchází o velké zakázky i v dalších evropských zemích.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šilhánek: Trolejbusy

Česká správa sociálního zabezpečení porovnala loňský rok s rokem 1996 a zjistila, že za posledních deset let ubylo pracovních neschopenek o 18 procent. Zato jsou ale zaměstnanci v průměru déle nemocní. Svou roli v tom může hrát to, že někteří pracovníci si místo nemocenské raději berou dovolenou, aby nepřišli o tolik peněz. Nebo nemoc přecházejí. Ovšem lidí, kteří s nemocenskými švindlují je pořád stejně, říká mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Filipová: Pracovní neschopnost

Chování bank a dalších finančních institucí vůči klientům se zřejmě zlepšuje. Finanční arbitr totiž v loňském roce udělil pokuty v nejmenším objemu za poslední tři roky, tedy za necelých 237 tisíc korun. V roce 2005 to přitom bylo přes 943 tisíce korun. Ubyly hlavně sankce za porušení informační povinnosti.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme