Ekonomické informace 7. 3. 2005

Dnes bude určitě napínavé sledovat, jak se budou vyvíjet ceny ropy. Minulý týden totiž výrazně rostly a dostaly se až na 55 dolarů za barel, což je nejvyšší úroveň od konce loňského října. Pozornost ekonomů bude dnes také upřena ke zprávě Českého statistického úřadu o výsledcích zahraničního obchodu za leden. V Českých Budějovicích dnes budou zástupci kraje diskutovat s politiky o budoucnosti dálnice D3, která by měla spojit Prahu s Českými Budějovicemi. Svaz průmyslu připravuje protest proti návrhu nového zákoníku práce, který připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropovod

ropovod

Dnes bude určitě napínavé sledovat, jak se budou vyvíjet ceny ropy. Minulý týden totiž výrazně rostly a dostaly se až na 55 dolarů za barel, což je nejvyšší úroveň od konce loňského října. Generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu Adnad Šíhab Eldin řekl, že pokud budou problémy se zásobováním, může cena vystoupit až na 80 dolarů za barel. Za vysoké ceny benzinu a dalších ropných produktů podle něj může daňová politika některých zemí - hlavně Evropských. Včera přišel z OPECU vzkaz, že na svém příštím zasedání zřejmě nebude jednat o zvyšování produkce, které by vedlo k poklesu cen.

Pozornost ekonomů bude dnes také upřena ke zprávě Českého statistického úřadu o výsledcích zahraničního obchodu za leden. Tuto informaci úřad zveřejní v 9 hodin. Analytici odhadují, že by zahraniční obchod mohl skončit mírným přebytkem v řádu pěti až šesti miliard korun. Proč si to myslí David Marek ze společnosti Patria Finance?

Přehrát

00:00 / 00:00

David Marek o zahraničním obchodu

V Českých Budějovicích dnes budou zástupci kraje diskutovat s politiky o budoucnosti dálnice D3, která by měla spojit Prahu s Českými Budějovicemi. Mluvit budou hlavně o způsobu financování a také o možnosti využít soukromého investora.

Brno chce vykoupit 100 procent akcií tamních tepláren. Město zatím vlastní přes 95 procent, když loni na podzim koupilo majoritní podíl od německé společnosti MVV Energie . Teplárny Brno jsou hlavním dodavatelem tepla ve městě, topí v drtivé většině domácností a za poslední fiskální období vykázaly zisk skoro 90 miliónů korun. Za zbývající akcie chce město zaplatit přes 35 miliónů korun. Potvrdil to primátor Richard Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Richard Svoboda o koupi akcií

Svaz průmyslu připravuje protest proti návrhu nového zákoníku práce, který připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí. K tomuto kroku se odhodlal poté, co se nevydařilo jednání tripartity k tomuto tématu. Že je potřeba návrh změnit, se shodli zaměstnavatelé i odboráři už minulý týden. Podobu protestu popsal prezident svazu Jaroslav Míl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Míl o novém Zákoníku práce

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme