Ekonomické informace 7. 3. 2006

Poslanci budou schvalovat zákon o zpřísnění prodeje pohonných hmot. Český statistický úřad zveřejní aktuální výsledky zahraničního obchodu. Čeští zemědělci požadují po vládě a parlamentu, aby vyvolaly jednání o okamžitém zákazu dovozu drůbeže a vajec do Evropské unie. Chtějí také prosadit intervenční nákup od tuzemských chovatelů. Česku se stále nedaří urychlit čerpání peněz z unijních fondů. Společnost ČEZ se dostala do užšího kola soutěže na privatizaci rumunské distribuční společnosti Electrica Muntenia Sud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice pohonných hmot

Čerpací stanice pohonných hmot | Foto: Marián Vojtek

Poslanci dnes budou schvalovat zákon o zpřísnění prodeje pohonných hmot. Ten by měl snížit riziko nákupu nekvalitního benzinu nebo nafty a vytvořit rovné podnikatelské prostředí. Podle Svazu chemického průmyslu ale zákon dostatečně neřeší problémy mobilních čerpacích stanic, pro které ani po schválení zákona nebudou platit stejné podmínky jako pro klasické čerpací stanice. Podle svazu tak bude i nadále problematické u mobilních čerpacích stanic kontrolovat kvalitu prodávaných pohonných hmot a odhalovat případné daňové úniky.

Nejen ekonomové, ale také naše měna netrpělivě čeká na aktuální výsledky zahraničního obchodu. Ty dnes zveřejní Český statistický úřad. Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank, předpokládá, že i letošní lednové výsledky budou dobré, protože saldo zahraničního obchodu bývá na počátku roku už tradičně příznivé.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Brožka: Zahraniční obchod

Čeští zemědělci požadují po vládě a parlamentu, aby na evropské úrovni vyvolaly jednání o okamžitém zákazu dovozu drůbeže a vajec do Evropské unie. Důvodem je podle nich nebezpečí ptačí chřipky. Dále chtějí prosadit také zákaz přesunů drůbeže v rámci Evropské unie a intervenční nákup od tuzemských chovatelů. Česká produkce je podle člena jihomoravské Agrární komory Václava Hlaváčka bezpečnější.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Hlaváček: Česká kuřata jsou bezpečnější

Česku se stále nedaří urychlit čerpání peněz z fondů Evropské unie. Je proto možné, že nebudeme schopni využít do konce rozpočtovacího období všechny peníze, které máme k dispozici. O důvodech tohoto stavu a prostředcích k nápravě dnes bude v Bruselu jednat ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Z posledních statistik totiž vyplývá, že Česká republika je v tempu čerpání peněz z evropských fondů až na 24. místě před posledním Kyprem a že zatím vyčerpala pouhých 18 procent z prostředků, které jí pro roky 2004 až 2006 byly vyčleněny.

Elektrárenská společnost ČEZ se s dalšími čtyřmi zájemci dostala do užšího kola soutěže na privatizaci rumunské distribuční společnosti Electrica Muntenia Sud. Bukurešť prodává přes 67 procent akcií tohoto rumunského podniku o hodnotě zhruba 21 miliard korun. Pro ČEZ je tato nabídka už druhou účastí v místní privatizaci, upřesňuje mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Loni ČEZ uspěl v soutěži o firmu Electrica Oltenia, která má téměř jeden a půl milionu koncových zákazníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: ČEZ a rumunský trh

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme