Ekonomické informace 7. 3. 2007

Obchodní řetězec Lidl bude muset zaplatit pokutu 600.000 korun kvůli porušené zákona o odpadech. Čeští zemědělci letos dostanou na přímých platbách z Evropské unie více než deset miliard korun. Slovenská ekonomika meziročně vzrostla o rekordních 8,3 desetiny procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Obchodní řetězec Lidl bude muset zaplatit pokutu 600.000 korun. Uložila mu ji Česká inspekce životního prostředí. Lidl totiž porušil zákon o odpadech. Pokutu zaplatí kvůli prodejnám v Písku, ve Vimperku a v Českém Krumlově, potvrdila mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Awwadová: Pokuta řetězci Lidl

Čeští zemědělci letos dostanou na přímých platbách z Evropské unie více než deset miliard korun. O nařízení, které upravuje podmínky pro poskytování základních zemědělských dotací od EU bude dnes jednat vláda. Tisková mluvčí Ministerstva zemědělství Táňa Králová vysvětlila, na co se mohou rolníci těšit.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Králová: Dotace zemědělcům

Slovenská ekonomika meziročně vzrostla o rekordních 8,3 desetiny procenta. To nemá ve střední Evropě konkurenci. A to ani v České republice, přestože i nám se v posledních letech daří. Podle analytika Patria Finance Davida Marka se Slovensko svým růstem dostalo na úroveň pobaltských republik nebo Číny. Jaké jsou důvody?

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Růst slovenské ekonomiky

Praha zůstává nejdražším městem střední Evropy, až s odstupem za ní je Varšava. Ukázal to každoroční průzkum organizace Economic Intelligence Unit. V celosvětovém srovnání je první Oslo, které obhájilo prvenství z loňského roku. Průzkum ale také ukázal, že Moskva už je letos dražší než New York.

V žebříčku se stále propadá Tokio, které bylo ještě před dvěma lety nejdražší. Mohou za to silné kurzy evropských měn, ovšem ceny v Evropě jsou obecně na vzestupu, zatímco v Japonsku v podstatě stagnují. Protože kurz dolaru je vůči ostatním světovým měnám pořád relativně slabý, většina měst Spojených států je z hlediska životních nákladů levnějších než města v Evropě.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme