Ekonomické informace 7. 4. 2006

Od dnešního dne bude evropský trh o něco lépe chráněný proti dovozu levné asijské obuvi. V Evropské unii totiž začíná platit clo na obuv dovezenou z Číny a z Vietnamu. Českému stavebnictví se letos příliš nedaří. Téměř polovina projektů realizovaných tuzemskými firmami končí se zpožděním a s vyššími náklady. 500 nových pracovních míst. Přesně tolik jich slibuje společnost GE Money, která v průmyslové zóně Ostravě-Hrabové otevřela nové centrum zákaznických služeb za 100 milionů korun. Čína chce koupit americká letadla a další zboží za miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výstavba

výstavba | Foto: Jan Rosenauer

Od dnešního dne bude evropský trh o něco lépe chráněný proti dovozu levné asijské obuvi. V Evropské unii totiž začíná platit clo na obuv dovezenou z Číny a z Vietnamu. Zatím bude činit pouhá čtyři procenta, během šesti měsíců by se ale mělo zvýšit až na téměř 20 procent pro čínské boty a necelých 17 procent pro boty vietnamské.

Českému stavebnictví se letos příliš nedaří. Po lednovém propadu stavební výroba meziročně poklesla také v únoru a to o 8,2 %. Na vině však není malý zájem investorů o nemovitosti, ale počasí. Kvůli vysoké sněhové nadílce muselo být totiž dokončení řady prací odloženo. Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora proto v poklesu nevidí žádný důvod ke znepokojení a věří, že po slabé zimě přijde úspěšné jaro.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Pokles stavební výroby

Téměř polovina projektů realizovaných tuzemskými firmami končí se zpožděním a s vyššími náklady, ať už se jedná o zavádění výrobků na trh nebo organizační změny. Mezi nejčastější příčiny zmaření projektů patří nedostatečná podpora vrcholového vedení nebo příliš optimistický rozpočet a časový plán. Podle managera v oblasti poradenství společnosti Ernst & Young Petra Knapa na tom ale nejsme hůř než ostatní země.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Knap: Projekty tuzemských firem

500 nových pracovních míst. Přesně tolik jich slibuje společnost GE Money, která v průmyslové zóně Ostravě-Hrabové otevřela nové centrum zákaznických služeb za 100 milionů korun. Polovinu lidí chce banka zaměstnat už do konce letošního roku. Více než navýšení počtu pracovních míst v regionu je ale podle hejtmana Evžena Tošenovského důležitý signál, který dá příchod GE Money do Hrabové dalším investorům.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Tošenovský: Příchod GE Money do Hrabové

Čína chce koupit americká letadla a další zboží za miliardy dolarů. Kontrakty má dojednat obchodní delegace vedená vicepremiérkou Wu Yi. Jak dodává náš asijský zpravodaj Robert Mikoláš, avízovaný kontrakt má usnadnit pozici čínského prezidenta Hu Ťin-taa před jeho oficiální návštěvou Bílého domu.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Mikoláš: Čínské plány na nákup amerických letadel

Naďa Bělovská, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme