Ekonomické informace 7. 5. 2001

Praha souhlasí s navrhovaným přechodným obdobím pro volný pohyb kapitálu po našem vstupu do EU. V loňském roce výrazně vzrostl dovoz vojenského materiálu. Po zrušení slovenské dovozní přirážky stoupl český export na Slovensko. Podrobnosti přinášejí Ekonomické informace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká republika je připravena souhlasit s omezením prodeje půdy cizincům na sedm let a nemovitostí na pět let. Toto přechodné období v kapitole volný pohyb kapitálu navrhla české straně Evropská komise. Jednání unie a kandidátských zemí ve švédském Nyköpingu ukázalo, že jiná situace je kolem volného pohybu pracovních sil. Rakousko a Německo chtějí omezit možnost práce pro občany nových zemí Unie až na sedm let, což kandidátské státy odmítají. O tom už zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Dovoz vojenského materiálu do České republiky v loňském roce rapidně stoupl o 54 miliónu dolarů. Vývoz zbraní naopak mírně poklesl. Podle mluvčí ministerstva průmyslu Anny Stárkové tak deficit obchodu s těmito ještě nedávno stabilně přebytkovými produkty překročil 70 miliónů dolarů.

Český vývoz na Slovensko, po letošním zrušení slovenské dovozní přirážky, v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl skoro o třetinu na téměř 25 miliard korun. Dovoz se zvýšil o 19 procent. Splnily se tak předpoklady, že zrušení pomůže především spolupráci ve výrobě. Příkladem může být zahájení produkce autobusů Karosa ve slovenské Dětvě. Českému exportu v prvním čtvrtletí vévodila především motorová vozidla, zatímco v dovozu dominovaly železo, ocel, paliva a oleje.

Slovenská vláda hledá způsob jak uhradit dluhy Slovenských drah vůči rozvodným energetickým závodům, které opakovaně hrozí přerušením dodávek elektrické energie. Kromě zahraničního úvěru v hodnotě více než 1,6 miliardy korun připadá v úvahu i tzv. trojstranný zápočet vzájemných pohledávek. Podle mluvčího železnice Miloše Cikovského zbývá ještě ověřit, zda podobnou operaci slovenské zákony vůbec umožňují.

Tepelná elektrárna Chvaletice očekává, že po úplném spuštění jaderné elektrárny v Temelíně její produkce nejspíše klesne. Náklady na výrobu elektřiny totiž patří v rámci společnosti ČEZ ve Chvaleticích k nejvyšším. Podle ředitele Lumíra Jedryščíka je pravděpodobné, že chvaletická elektrárna bude napříště hlavně zajišťovat udržovaní velmi vysokého napětí v elektrizační síti regionu.

Porobetonka Hebel v Chlumčanech na Plzeňsku si brzy změní majitele. Jak potvrdila mluvčí Hana Šimánová, dosavadní vlastník - nadnárodní koncern Proisac - totiž prodává celou svou divizi výroby vápna a porobetonu.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme