Ekonomické informace 7. 5. 2003

Ministr financí Bohuslav Sobotka slibuje na příští rok státní rozpočet se schodkem pod 90 miliard korun. Český Telecom by letos mohl vyplatit dividendu z loňského zisku. České radiokomunikace se nezúčastní zvyšování základního kapitálu společnosti Contactel. Pracovních příležitostí v zemích Eurozóny ubývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Ministr financí Bohuslav Sobotka slíbil, že státní rozpočet na příští rok navrhne s nižším schodkem než letos. Bez započtení úhrady ztrát konsolidační agentury a dalších mimořádných výdajů by se tak měl deficit dostat pod 90 miliard korun. Záleží ovšem na tom, jak se mu podaří přemluvit vládu. Na nedělním jednání expertů vládní koalice chce ministr Sobotka prosadit škrty v nemocenské a v sociálních dávkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Škrty ve státním rozpočtu

Na minulém jednání se už koaliční experti dohodli na některých dílčích úsporách. Šetřit se má na důchodech, na platech ve veřejném sektoru a na státní podpoře stavebního spoření. Podnikatelé připravovanou reformu podporují, i když by se přikláněli k razantnějšímu řešení. To ovšem asi nebude průchozí. Ani politická opozice nevěří, že se vláda shodne na podobě reformy. A podle senátora ODS Jaroslava Kubery se rozhodně nedají čekat radikální kroky.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kubera: Reforma státních financí

Český Telecom by letos mohl vyplatit dividendu z loňského zisku. Předpokládá to předseda jeho dozorčí rady za zároveň náměstek ministra pro Informační technologie Michal Frank. Myslí si, že by mohla být vyplacena i v případě, že se před červnovou valnou hromadou, která bude o dividendě rozhodovat, Telecom nestačí dohodnout o koupi zbývajícího podílu v Eurotelu.

Stát potřebuje peníze na krytí deficitu státního rozpočtu. Pokud by byla dividenda 6,50, získal by na své akcie v Telecomu miliardu a 200 milionů korun. Přibližně tolik by mohlo stát i dokoupení podílu v Eurotelu.

České radiokomunikace se nezúčastní zvyšování základního kapitálu společnosti Contactel. Jejich majetkový podíl tak klesne z padesáti na 40 procent. Toto rozhodnutí by mohlo zvednout ceny akcií Českých radiokomunikací. Myslí si to Tomáš Vyskočil z Wood and Company.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Vyskočil: Akcie Českých radiokomunikací

Česká republika se potýká s vysokou mírou nezaměstnanosti. Proto je pro nás neříjemnou zprávou, že ubývá také pracovních příležitostí v zemích Eurozóny. Podle Eurostatu dosáhla míra nezaměstnanosti v těchto zemích 8,7 procenta, což znamená, že v zemích měnové unie je více než 12 milionů lidí bez práce. Bude tak klesat ochota zaměstnávat cizince. A podle analytika Raiffeisenbank Ivo Nejdla bude ještě hůř.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Nejdl: Nezaměstnanost v zemích Eurozóny

Česká měna stále posiluje. Dnešní obchodování by mělo začínat na úrovni 27 korun a 62 haléře za dolar. Za euro nabízeli včera obchodníci přibližně 31 korunu a 30 haléřů.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme