Ekonomické informace 7. 5. 2004

Ceny zboží v supermarketech se zvednou až po vyprodání zásob. Hlouběji do kapes budeme muset sáhnout kvůli vyšším sazbám cel v EU u výrobků, které nepocházejí z unie, a tak se na ně nevztahuje dohoda o clech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hypermarket

hypermarket | Foto: Jan Rosenauer
Přehrát

00:00 / 00:00

K. Černá: Ceny

...říká Kateřina Černá, mluvčí společnosti Ahold, která u nás provozuje hypermarkety Albert a Hypernova. Také manažer komunikace Delvity Petr Uchytil odhaduje snížení cen zahraničních vín kvůli nižšímu clu v průměru o 10 až 20 procent. Mluvčí Teska Jana Matoušková předpokládá, že vzhledem k vysoké konkurenci na trhu změny cen nebudou výrazné.

Cena ropy na světových trzích neustále roste. Ropa typu Brent obchodovaná v Londýně se poprvé po 13 letech přehoupla přes 37 dolarů za barel. Je tak nyní nejdražší od října 1990, kdy za války v Perském zálivu její cena dosáhla 41 dolarů za barel. Podle ekonoma Otakara Hevlera ze společnosti CCS je důvodem zhoršená bezpečnostní situace především v Iráku a Saúdské Arábii.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Hevler: Cena ropy

V Českých Budějovicích, eventuálně v Plzni, by mohla působit švédská společnost Elektrolux. Jak potvrzuje Tomáš Cílek z jihočeské regionální rozvojové agentury, známý výrobce elektrospotřebičů totiž uvažuje o přesunu některých svých aktivit do Čech.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Cílek: Electrolux

Světová ocelářská krize zasáhla už i Německo. Jak informuje náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský, ohrožuje přitom nejen existenci středně velkých ocelářských firem, ale také výrobce automobilů.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Ocelářství

Italská letecká společnost Alitalia se na poslední chvíli vyhnula bankrotu. Odboráři totiž po čtyřech dnech tvrdých vyjednávání podepsali smlouvu s italskou vládou, a otevřeli tak cestu k restrukturalizaci podniku. K hlavním požadavkům kabinetu patří i změny ve vedení firmy. Alitalia má vysoké ztráty a nevyhne se propouštění.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme