Ekonomické informace 7. 5. 2007

Doba, kterou zaměstnanci v prvním čtvrtletí strávili na nemocenské, se oproti loňskému roku podstatně zkrátila. Českým zájemcům o práci v Holandsku nestojí nic v cestě. Pražská burza v uplynulém týdnu opět rostla, dařilo se i akciím v mimoburzovním RM-Systému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Doba, kterou zaměstnanci v prvním čtvrtletí strávili na nemocenské, se oproti loňskému roku podstatně zkrátila. Podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánky Filipové lidé stonali průměrně 31,3 dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Filipová: Nemocnost

Společnost Unipap v Býšti na Pardubicku chtěla zaměstnat 50 tělesně postižených lidí. Přestože jich má tamní úřad práce v evidenci přes tisíc, na nabídku firmy kývli jen jednotlivci. Podle ředitele Úřadu práce v Pardubicích Petra Klimpla velká skupina lidí se zdravotním postižením raději pobírá sociální dávky. Jejich výše totiž nemotivuje k aktivnímu zaměstnání. Obchodní ředitel Unipapu Pavel Rozman říká, že firmě nezbylo, než od projektu chráněné dílny prozatím upustit.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Rozman: Zaměstnávání postižených

Těm českým občanům, kteří by chtěli pracovat v Holandsku, už od začátku května nestojí nic v cestě. Skončila tam totiž přechodná opatření pro uchazeče o zaměstnání z nových členských zemí Evropské unie a platí volný pohyb pracovních sil. Češi proto už nemusí žádat o pracovní povolení. A mají nárok na stejné podmínky, jako domácí zaměstnanci, včetně minimální mzdy. Více informací můžete najít na internetových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Pražská burza v uplynulém týdnu opět rostla a prodloužila tím počet ziskových týdnů už na sedm po sobě. Do dalšího rekordu ale indexu PX 0,6 bodu chybělo. Dařilo se i akciím v mimoburzovním RM-Systému, který dosáhl nového maxima. Ceny českých akcií se nyní podle makléřů nacházejí na velmi vysokých úrovních a dá se očekávat korekce. Myslí si to například makléř společnosti Fio Pavel Hadroušek.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Hadroušek: Ceny akcií

Česká republika loni vyvezla akvarijní rybky za zhruba 412 milionů korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Naše země je největším exportérem akvarijních ryb v Evropě a patří mezi pět největších vývozců na světě. Naprostou většinu vývozu představují sladkovodní ryby. Ačkoli jsou to většinou malé rybky, loni jich exportéři vyvezli z České republiky 472 tuny.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme