Ekonomické informace 7. 6. 2002

Škoda Praha postaví v Mexiku paroplynovou elektrárnu za tři a půl miliardy korun. Konsorcium IOC neovládne Českou rafinérskou. Vítkovice začaly vydávat směnky svým věřitelům. Čerpací stanice Petra jsou znovu na prodej.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Škoda Praha postaví v Mexiku paroplynovou elektrárnu za tři a půl miliardy korun. Kontrakt o stavbě v městě Monterrey podepsali zástupci Škody a mexické společnosti Genermex. Elektrárna by se má rozběhnout už za 24 měsíců. Podle generálního ředitele Škody Praha Jana Řičici byl boj o tuto zakázku v mezinárodní konkurenci velmi tvrdý.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Řičica - elektrárna pro Mexiko

Konsorcium IOC, které tvoří společnosti Shell, Conoco a Agip, neovládne Českou rafinérskou. Konsorcium vlastní dohromady 49 procent akcií a má předkupní právo na zbývající podíl v případě privatizace holdingu Unipetrol, do kterého Česká rafinérská patří. Shell a Agip oznámily, že nabídku určitě nevyužijí. Třetí člen konsorcia - společnost Conoco - chce počkat do doby, kdy se vyřeší spor uvnitř Unipetrolu o předávacích cenách.

Společnost Vítkovice začala vydávat směnky svým věřitelům. Je to jedna ze součástí vyrovnání, o kterém rozhodl Krajský soud v Ostravě. Směnky s avalem České konsolidační agentury budou Vítkovice podle mluvčí Lenky Hatlapatkové vydávat až do 20. června.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Hatlapatková - směnky Vítkovic

Peníze určené k výplatě věřitelů získaly Vítkovice prodejem své dceřinné společnosti Vítkovice Steel, kterou koupil státní Osinek.

Dozorčí rada České konsolidační agentury se neshodla na balíku pohledávek určených k prodeji, a bude o nich znovu jednat příští týden. Podle mluvčího agentury Jiřího Pekárka ale "v zásadě už panuje shoda" na všech záležitostech spojených s tímto blokem.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek - konsolidační agentura

Hodnota problematických aktiv by se měla pohybovat mezi 30 až 40 miliardami korun a do balíku by se měly dostat i některé pohledávky bývalé IPB. O koupi tohoto bloku mají zájem například skupina PPF, Epic, GE Capital, Goldman Sachs či Penta.

Čerpací stanice Petra jsou znovu na prodej. Zopakuje se tak podruhé vůbec největší dražba v české historii. Nejnižší podání na síť 36 čerpadel je podle Libora Nevšímala z aukční síně Naxos skoro 353 miliónů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Nevšímal - Petra v dražbě

Do další fáze se posunulo jednání o stavbě nové testovací dráhy mladoboleslavské Škodovky. Takzvanému polygonu dalo doporučení ministerstvo životního prostředí, odpůrců má ale i nadále dost. Podle Romana Melišky z tiskového odboru Škody firma zatím zkouší své vozy v Německu.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Meliška - polygon

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme