Ekonomické informace 7. 6. 2004

Na nová pracovní místa se mohou těšit ve Frýdlantu, Jablonci nad Nisou a Dačicích. Má jich být celkem 450 a vytvoří je americký automobilový koncern TRW Automotive. Jeden z předních světových dodavatelů autopříslušenství a bezpečnostních technologií pro výrobce vozidel už na českém trhu působí. Podle ředitele TRW Aftermarket Česká republika Vladimíra Veselého se vedení koncernu rozhodlo přesunout do Česka výrobu z Německa a Velké Británie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP
Přehrát

00:00 / 00:00

V. Veselý: Investice TRW

Do České republiky letos přitéká více zahraničních investic než v předchozích dvou letech. Během prvního čtvrtletí u nás zahraniční společnosti investovaly 31 miliard korun. Podle informací České národní banky směřovaly investice hlavně do zpracovatelského průmyslu, zejména do rozvoje výroby motorových vozidel, kovových výrobků, ale také do finančního zprostředkování a obchodu s nemovitostmi. Podle Davida Marka ze společnosti Patria Online souvisí zvýšený příliv zahraničních investic s obnovením hospodářského růstu v eurozóně.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Příliv investic

Nejen umělci mají svá turné. Dnes začíná propagační turné České republiky k plánované emisi eurodluhopisů. Naše země chce tímto způsobem oslovit investory ve Vídni, v Mnichově, Bruselu, Paříži nebo v Londýně. Podle svého mluvčího Marka Zemana počítá ministerstvo financí s tím, že letos budou vydány dluhopisy v hodnotě zhruba 1 miliardy eur, mimo jiné na pokrytí schodku státního rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Propagační turné

Irák chce do konce letošního roku zvýšit vývoz ropy na tři miliony barelů za den, tedy na úroveň před válkou. Uvedl to irácký ministr ropného průmyslu Sámir Abbás Ghazbán. Irák má po Saúdské Arábii druhé největší ropné rezervy na světě.

Většina turistů už dnes do ciziny cestuje s šeky nebo s mezinárodní platební kartou. Ta je v posledních letech stále oblíbenější. V zahraničí mohou s kartou v hotelích, restauracích i obchodech platit zdarma, mohou ale využívat také její další výhody, připomíná analytik společnosti Fincentrum Vladimír Zdražil.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zdrazil: Platební karty

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme