Ekonomické informace 7. 7. 2006

Česká obchodní inspekce odhalila při kontrolách letních výprodejů první prohřešky obchodníků. Evropské unie plánuje omezit kvótami dovoz kožené obuvi z Číny a Vietnamu. Čína se podle Světové banky stala čtvrtou největší ekonomikou světa. Česká pošta rozšíří počet svých poboček u hypermarketů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Česká obchodní inspekce odhalila při kontrolách letních výprodejů první prohřešky obchodníků. Prodejci například špatně vypočítali slevu nebo nesprávně účtovali kontrolní nákup. Inspektoři budou v prověrkách pokračovat celé léto. Na co si mají dát spotřebitelé největší pozor, upozorňuje ředitel východočeské pobočky České obchodní inspekce Karel Nohejl.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Nohejl: Letní výprodeje

Evropská komise plánuje navrhnout systém kvót na dovoz kožené obuvi z Číny a Vietnamu. Chce tak vyřešit antidumpingové spory. Unie se tímto způsobem brání dovozu levných bot z těchto zemí. Proto navrhuje: jakmile by byly stanovené kvóty překročeny, byla by na toto zboží uvalena mimořádná cla ve výši 23 procent pro Čínu a 29 procent pro Vietnam. Taková opatření ale podle prezidenta České obuvnické asociace Petra Kubáta nic neřeší. Zejména pokud se týkají pouze kožené obuvi.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kubát: Kvóty na dovoz obuvi

Čína už plán Evropské unie omezit kvótami dovoz kožené obuvi z Číny a Vietnamu kritizovala. Peking návrh označil za nepřijatelné porušování pravidel světového obchodu.

Mezitím ale Čína pokořila další rekord. Stala se čtvrtou největší ekonomikou světa. A předstihla Velkou Británii. Uvádí to zpráva Světové banky, podle které se Čína v loňském roce dostala za Spojené státy, Japonsko a Německo. Jak dodává zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš, produkce nejlidnatější země světa dosáhla loni více než 2 a čtvrt bilionu dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Mikoláš: Čína čtvrtou největší ekonomikou

Česká pošta rozšíří počet svých poboček u hypermarketů. Už teď zkouší v obchodních centrech 12 poboček. Do konce roku jich má přibýt minimálně 10. Pošta se tak snaží přizpůsobit moderním trendům. Jednou z výhod je to, že u hypermarketů nebudou mít zákazníci problém zaparkovat. Další přednosti uvádí mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Pošta se přiblíží k hypermarketům

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme