Ekonomické informace 7. 8. 2002

Na výši schodku státního rozpočtu v příštím roce by se dnes měla dohodnout vláda. Další osud 1. česko-ruské banky je v rukou vlády. Holding Unipetrol se v prvním pololetí propadl do ztráty téměř 10 milionů korun. Škodovky se chystají dobýt australský trh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Na výši schodku státního rozpočtu v příštím roce by se dnes měla dohodnout vláda. Ministerstvo financí navrhuje 157 miliard korun, záležet bude na způsobu úhrady ztráty České Konsolidační agentury. Ministr Bohuslav Sobotka zatím předpokládá, že v příštím roce stát zaplatí 60 miliard a o rok později 40 miliard korun. Záležet bude i na zařazení mimořádných příjmů do rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Schodek státního rozpočtu

Další osud 1. česko-ruské banky je v rukou vlády. Ta dnes rozhodne, jak naloží se stoprocentním podílem v peněžním ústavu, který zdědila po zkrachovalé IPB. Zájem o kapitálový vstup do banky má těžařská společnost Strojtransgaz, která by tak podle mluvčího ministerstva financí Jaroslava Třosky zbavila stát dalších zbytečných výdajů spojených s touto bankou.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Třoska: 1. česko-ruská banka

Česká měna vůči euru mírně posílila na 30,28 za euro. Dolar na světových trzích na euro dále získával a dostal se až na 96,5 centu za euro. Naše měna tak proti americké dále oslabila, na 31,38 Kč za dolar.

Holding Unipetrol se v prvním pololetí propadl do ztráty téměř 10 milionů korun. Loni při tom ve stejném období vykázal čistý zisk miliarda 400 milionů. Podle mluvčího Tomáše Zikmunda hospodařil Unipetrol se ztrátou zejména kvůli nízké rafinérské a petrochemické marži.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Zikmund: Ztráta Unipetrolu

Blovická firma Lekov, výrobce trakčních elektrických zařízení pro rychlovlaky Pendolino pro České dráhy, získala další zakázku. Podrobnosti má generální ředitel společnosti Michal Ovsjannikov.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Ovsjanikov: Zakázka Lekov Blovice

Škodovky se chystají dobýt australský trh. Jak potvrdil mluvčí Škody auto Jaroslav Černý mělo by se tak stát v příštím roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Černý: Škoda Auto na australský trh

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme