Ekonomické informace 7. 8. 2003

Firmy Václava Fišera mají šanci na záchranu. Komerční banka souhlasila, že prodá své pohledávky vůči nim společnosti Atlantik FT. Může tak zastavit exekuci majetku Fischerových podniků. Ty peněžnímu ústavu dluží přes čtyři sta milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fischer na tiskové konferenci

Fischer na tiskové konferenci | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

Společnost CME podala další arbitrážní žalobu kvůli své investici do televize Nova. Tentokrát žaluje firmu CET 21 - tedy držitele licence na vysílání Novy - o sedm a půl miliardy korun. Finanční náhradu žádá proto, že CET 21 jednostranně odstoupil od exkluzivní smlouvy se servisní organizací ČNTS, která CME patří. Jestliže američané ve sporu uspějí, vrátí našemu státu z už vysouzeného odškodění z nedávné arbitráže pět a půl miliardy korun, prohlásil mediální zástupce CME Michal Donath.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Donath: CME

Žalovaným v arbitráži tentokrát není stát, ten by na ní za příznivých okolností mohl naopak vydělat. Ovšem nehledě na prohrané sumy - ta největší - desetiapůlmiliardová - putovala právě do pokladny společnosti CME, musí stát hradit i nejrůznější poplatky za arbitrážní řízení. Ty přišly Českou republiku do dneška na více než 633 miliónů korun. Jde o náklady na právníky, překladatele, obstarávání důkazů a na dalších podobné náležitosti.

Například při sporu se CME muselo Česko jenom na těchto vedlejších výdajích zaplatit zatím 381 miliónů korun. To vyplývá z podkladů, které Radiožurnálu poskytlo ministerstvo financí. Podle mluvčího Jaroslava Dědiče jsou náklady na arbitráže tak vysoké mimo jiné i proto, že patřičné odborníky ministerstvo nezaměstnává.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dědič: Arbitráž

Za čtyřista milionů korun prodá stát holding Vítkovice společnosti Lahvárna Ostrava. Ta musí zároveň odkoupit dluhy Vítkovic přesahující dvě a a tři čtvrti miliardy miliardy korun. Vláda tak rozhodla na základě výsledků výběrového řízení. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky Lahvárna Ostrava nabídla nejvyšší cenu.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Lahvárna Ostrava

Vítězná firma je bývalou dceřinnou společností právě holdingu Vítkovice. V roce 99 ji privatizovala skupina podnikatelů. Vyrábí a prodává hlavně bezešvé tlakové láhve a je jejich druhým největším producentem v Evropě. Skupinu tvoří celkem 10 společností - z toho 6 v České republice a čtyři v Polsku. Vloni vykázala více než miliardový zisk.

Zelenou od vlády dostala i nová privatizace dalšího, dříve problémového podniku - Královopolské Brno. O jejím majiteli rozhodne výběrové řízení, které skončí v březnu příštího roku. Ministři kromě rozhodnutí o snížení počtu zaměstnanců veřejné sféry a novém systému jejich odměňování také znovu odmítli návrh poslanců ODS na zrušení dědické a darovací daně. Do sněmovny ale návrh přesto půjde.

Stát ale nemusí získávat jen peníze z privatizace anebo je dostávat z daňových poplatníků. Může si také vzít, co už jednou vydal. A to se právě stalo v případě žďárské Správy silnic. Ta na jejich opravu dostala od Fondu dopravy čtyři miliony. Silnice ale neopravila a peníze musí celou částku vrátit, dodává v závěru dnešních Ekonomických informací redaktor Radek Tulis.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Tulis: Silnice

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme