Ekonomické informace 7. 8. 2006

Přesné údaje o letošní červencové sklizni dnes zveřejní Český statistický úřad. Řada firem se obává avízovaného zdražení elektřiny, ke kterému by mělo dojít na začátku příštího roku. České národní bance se nelíbí vývoj našich veřejných rozpočtů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Letošní sklizeň bude zřejmě nižší, než odborníci původně očekávali. Kvůli letošním vedrům zřejmě výnosy obilí meziročně poklesnou o devět procent a horka podle prezidenta agrární komory Jan Veleby negativně ovlivní také úrodu brambor.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Sklizeň obilí

Řada firem se obává avízovaného zdražení elektřiny, ke kterému by mělo dojít na začátku příštího roku. Některé podniky kvůli němu dokonce uvažují o přesunu výroby do jiných zemí. Zdražení elektřiny o 17 procent naznačil výsledek aukce virtuální elektrárny ČEZ. Ceny pro domácnosti by podle něj měly vzrůst asi o šest procent. Předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt s touto interpretací ale nesouhlasí a zdůrazňuje, že ceny elektřiny se nakonec mohou změnit jinak.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Fiřt: Ceny elektřiny

České národní bance se nelíbí vývoj našich veřejných rozpočtů a méně optimistická je i v odhadech růstu spotřebitelských cen. Kvůli vyššímu nárůstu regulovaných cen, zvyšování cen zemědělských výrobců a také zdražování pohonných hmot bankovní rada zvýšila prognózu inflace. Podle analytika společnosti Cyrrus Petra Bartka to není dobrá zpráva. Česko by podle něj totiž mohlo mít do budoucna problém se splněním Maastrichtských kritérií nutných pro přijetí eura.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Bartek: Zavedení eura

Na podzim se u nás začne testovat připravovaný systém výběru elektronického mýtného, které se v Česku bude vybírat od ledna příštího roku. Vybrané kamiony budou koncem roku jezdit po zpoplatněných dálnicích a silnicích už s funkčními palubními jednotkami, které mýtné měří. Platit zatím samozřejmě nebudou, firmě Kapsch, která mýtný systém buduje, ale umožní měřit a vyhodnocovat jeho spolehlivost a do konce roku 2006 případně opravit nalezené chyby.

Češi jsou za bydlení ochotni zaplatit milionové částky. Běžně si kupují nové byty za tři až čtyři miliony korun, tedy za cenu, která je na současném trhu s novostavbami standardní. Podle developerských společností ale rychle roste zájem také o luxusní bydlení, ze které jsou lidé ochotni vydat i 20 milionů korun. V Praze se proto prodávají unikátní byty s centrální klimatizací, terasami, krbem nebo vyhřívaným vjezdem do garáže až za 19 milionů korun a podobně vybavené luxusní rodinné domy bývají ještě dražší. Movití Češi za ně prý rádi zaplatí i více než jednadvacet milionů korun.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme